Antena LIVE

Curs valutar

Consiliul Fiscal, despre bugetul pe 2025: Este compatibil cu un deficit cash situat în jurul valorii de 7,7% din PIB

Consiliul Fiscal apreciază construcția bugetară pentru anul 2025 este compatibilă cu un deficit cash situat în jurul valorii de 7,7% din PIB, pe baza unei abordări prudente a veniturilor și cheltuielilor, în opinia preliminară privind Legea bugetului de stat pe anul 2025.

De la 01.02.2025, 16:53
WhatsApp
Consiliul Fiscal, despre bugetul pe 2025: este compatibil cu un deficit cash situat în jurul valorii de 7,7% din PIB Shutterstock

"Pe baza unei abordări prudente a prognozării veniturilor și cheltuielilor, CF apreciază construcția bugetară pentru anul 2025 compatibilă cu un deficit cash situat în jurul valorii de 7,7% din PIB. O colectare mai bună în fapt a veniturilor fiscale, o ajustare adițională a cheltuielilor de capital, utilizarea oricăror economii ce rezultă în execuția bugetară și prioritizarea proiectelor pot face ca nivelul deficitului bugetar în execuție să se îndrepte către ținta de 7% din PIB, astfel încât să se asigure respectarea traiectoriei de ajustare a deficitului bugetar asumată de România în cadrul Planului Bugetar-Structural agreat cu Comisia Europeană", se arată în Opinia preliminară a CF privind Legea bugetului de stat pe anul 2025, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 și Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2025-2027, potrivit Agerpres.

Concluziile Consiliului Fiscal

Construcția bugetară pentru anul 2025 are în vedere o țintă de deficit de 7,04% din PIB, potrivit metodologiei cash, reprezentând o diminuare cu 1,61 puncte procentuale (pp) din PIB, față de deficitul bugetar consemnat în anul 2024. Este de notat că efortul de ajustare a deficitului este mai mare, deoarece în 2025 se simte impactul deplin al recalculării pensiilor. Măsurile de corecție bugetară adoptate reușesc să stopeze tendința de adâncire a deficitului și să-l îndrepte către o diminuare considerabilă, precizează CF.

"CF nu poate lua în considerare veniturile ipotetice având drept sursă îmbunătățirea colectării de către ANAF în evaluarea sa. În consecință, în evaluarea sa privind bugetul public pentru anul 2025, CF vede venituri inferioare cu circa 9,7 miliarde de lei, reprezentând circa 0,5% din PIB, față de țintele asumate în proiectul de buget", se menționează în opinia CF.

Pe partea de cheltuieli bugetare, CF identifică un necesar suplimentar de alocări la nivelul cheltuielilor cu bunuri și servicii și cu dobânzile în cuantum de cel puțin 4,5 miliarde de lei, reprezentând circa 0,2% din PIB. Totodată, există riscuri suplimentare cu privire la încadrarea în nivelurile proiectate pentru cheltuielile de personal și cele de asistență socială.

Potrivit sursei citate, ținta de 7% deficit în 2025 este foarte ambițioasă și cere măsuri atât pe partea de cheltuieli, cât și pe cea de venituri.

România are cele mai joase venituri fiscale

"Draftul de buget pentru anul 2025 pornește de la necesitatea ca tendința de accentuare a deficitului bugetar să fie inversată și, aceasta, nu numai pentru că Planul Bugetar-Structural (PBS) o dictează; o conduită bugetară responsabilă o cere, ca și necesitatea de a preveni o retrogradare a riscului suveran al României la investment junk. Costurile la împrumuturile României sunt cele mai înalte între statele UE", atrage atenția CF.

De asemenea, este de reamintit că România are cele mai joase venituri fiscale (inclusiv contribuții) din UE, cu excepția Irlandei. Ajustarea din 2025 este numai începutul corecției macroeconomice, pentru că măsuri vor trebuie adoptate și în anii următori. Corecția macroeconomică este obligatorie și pentru a diminua deficitul de cont curent, pentru a reduce presiunea pe moneda națională, subliniază CF.

Totodată, resursele europene au menirea de a atenua impactul inevitabilei contracții a absorbției interne. CF salută intenția de a se aloca pentru investiții cât mai multe resurse, din bani europeni și fonduri proprii - 7,8% din PIB în 2025. Aceste investiții trebuie să dezvolte infrastructura țării, să ajute tranziția energetică, să favorizeze dezvoltarea producției de tradables (bunuri și servicii exportabile și care pot înlocui importuri).

'Coroborarea informațiilor și datelor economice recente cu dinamica variabilelor macroeconomice relevante proiectate de CNSP (PIB real, deflator PIB, inflație, coordonate ale pieței muncii) conduce la concluzia unei traiectorii plauzibile a acestor agregate pentru anul 2025', se mai arată în Opinia CF.

Potrivit sursei citate, execuția bugetară a anului 2024 indică un deficit cash de 8,65% din PIB, depășind cu mult ținta stabilită în bugetul inițial (5% din PIB), respectiv la rectificarea din septembrie 2024 (6,94% din PIB). 'Grav este că mare parte din cheltuielile suplimentare sunt de natură permanentă, ceea ce complică corecția macroeconomică', subliniază CF.

România, printre cele opt state din UE aflate sub incidența procedurii de deficit excesiv

România face parte din cele opt state din UE care se află sub incidența procedurii de deficit excesiv, având cel mai mare dezechilibru bugetar, iar CF susține că 'este bine' că s-a ajuns la un acord cu Comisia Europeană ca ajustarea macroeconomică (a deficitului bugetar) să se întindă pe mai mulți ani, considerând reformele implicate și magnitudinea corecției - de la peste 9% din PIB, dacă se ține cont de impactul deplin al recalculării pensiilor, la sub 3% din PIB. În noiembrie 2024, Consiliul a aprobat Planul Bugetar-Structural (PBS) al României.

Consiliul Fiscal menționează, de asemenea, și situația globală care obligă guvernele naționale la alegeri dificile în politicile economice și la 'compromisuri dureroase'.

'Fragmentarea sistemului global continuă (multilateralismul se destramă), protecționismul se intensifică, șocuri succesive (pandemia, criza energetică, schimbări climatice, războiul din Ucraina) au slăbit economia UE. Piețele financiare pot cunoaște 'înghețări' (sudden stops), acces mai dificil la finanțări pentru economiile cu deficite mari. Acesta este cadrul ce obligă guverne naționale la alegeri dificile în politicile economice, la compromisuri dureroase', se mai arată în Opinia preliminară a CF privind Legea bugetului de stat pe anul 2025, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 și Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2025-2027.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

buget 2025 cheltuieli fisc pib deficit bani venituri
Întrebarea zilei
Credeţi că era necesar ca serviciile secrete să primească buget mărit în 2025?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Cu ce să mănânci carnea de porc, pui sau vită ca să-ți fie bine după masă....
Fanatik.ro
Publicat 01.02.2025
Anul în care un asteroid ar putea lovi Pământul. „Este una dintre cele mai...
spotmedia.ro
Publicat 31.01.2025
Înfrângere totală pentru brațul armat al lui Călin Georgescu
spotmedia.ro
Publicat 31.01.2025
Temperaturi istorice de peste 30 de grade Celsius, în luna februarie. Ce zone va...
Gandul
Publicat 01.02.2025
Războaie sângeroase în Africa, saci cu bani și păduri întregi cumpărate în...
Adevărul
Publicat 01.02.2025
Adrian Nartea, confesiuni tulburătoare despre extirparea tumorii intracraniene de...
A1
Publicat 01.02.2025
Horoscopul zilei de 2 februarie 2025. Racii trebuie să-și analizeze viața....
CaTine
Publicat 01.02.2025
Pe o româncă, în vacanța în Thailanda, “a costat-o” 3.400 lei o salată....
spynews.ro
Publicat 01.02.2025
Becali a ordonat, Meme s-a conformat » Imagini incredibile: englezii au văzut pe...
GSP
Publicat 31.01.2025
Cine e Denisa, frumoasa românca din Germania care își iubește meseria: „Pe...
Click.ro
Publicat 01.02.2025
Țara cu cea mai mare diversitate lingvistică. Aici se vorbesc 840 de limbi
Useit
Publicat 01.02.2025
E Sărbătoare mare AZI. Ce trebuie să faci în această zi sfântă pentru a-ti...
Redacţia.ro
Publicat 30.01.2025
Tânăra din Vatra Dornei devenită idol în online. „În Franța am vrut să...
libertatea.ro
Publicat 01.02.2025
Un cântec de-al Tinei Turner considerat pierdut a fost redescoperit după...
ZU
Publicat 01.02.2025
Pulpă de porc cu cartofi și roșii la cuptor. Rețetă pentru o masă de...
Hello taste
Publicat 31.01.2025
Cum să construiești o rețea de sprijin ca părinte singur
Deparinti
Publicat 01.02.2025
Serialul Golden Boy - Dragoste rebelă a ajuns la sezonul 3, dar producătorii...
Happy
Publicat 31.01.2025
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin...
BZI
Publicat 31.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce rol are apendicele în organism. Este sau nu necesar pentru buna funcționare a...
Medicool
Publicat 01.02.2025