Creşterile salariale din 2019 stârnesc controverse. Patronii avertizează că vor exista discriminări între angajaţi
Creşterile de salarii promise de Guvern din 2019 stârnesc deja controverse! Patronii avertizează că vor exista discriminări între angajaţi. Iar analiştii spun că statul nu va avea cum să suporte toată povara financiară. Vorbesc inclusiv despre scumpiri în lanţ.
De Redactia Observator la 06.11.2018, 19:53Creşterile de salarii promise de Guvern din 2019 stârnesc deja controverse! Patronii avertizează că vor exista discriminări între angajaţi. Iar analiştii spun că statul nu va avea cum să suporte toată povara financiară. Vorbesc inclusiv despre scumpiri în lanţ. Există însă şi angajaţi fericiţi: sunt cei care vor câştiga mai mult chiar şi cu 25%, dacă au terminat o facultate şi dacă activează în domeniul pe care l-au studiat.
Poliţiştii, militarii şi profesorii, alături de alţi bugetari, se vor bucura de salarii mai mari începând de anul viitor.
Potrivit graficelor realizate pe baza legii salarizării, de la anul angajaţii de la stat vor avea o creştere a salariului de 25%. De exemplu, un căpitan în cadrul MAI va încasa 4,688 de lei, în creştere de la 3.740 de lei. De altfel, un locotenent-colonel va încasa aproape 4.900 de lei, cu mult în plus faţă de cât câştigă în prezent.
Pe de altă parte, un profesor debutant va avea un salariu de la anul cu aproape 1.400 de lei mai mare, iar un profesor cu 25 de ani experienţă va câştiga în plus aproape 300 de lei.
Analiştii se întreabă însă cum va suporta Guvernul această povară financiară.
Adrian Benta, analist fiscal: Majorarea de salarii de 25% din sectorul public va fi foarte greu de suportat, va avea un impact major în bugetul de stat.
Lanţul consecinţelor nu se opreşte aici. Specialiştii nu exclud şi eventuale scumpiri odată cu majorarea salariilor.
Adrian Benta, analist fiscal: Poate vom avea şi nişte creşteri punctuale de taxe şi mă refer aici la accizele care vor avea o creştere de 3,10- 3,15 la sută.
Sindicaliştii avertizează că salariul minim diferenţiat îi va pune în dificultate în special pe cei din administraţiile locale.
Bogdan Hossu, sindicalist: În sectorul administraţiei locale nu există o grilă unitară, care să prevadă o ierarhie normală ca în celelalte sectoare bugetare. Totul este construit în baza deciziei primarului, şi a unei ierarhii aleatorii.
La un prim calcul, după majorarea salariului minim, statul va încasa într-un an aproape trei miliarde de lei doar din contribuţii. Plătite, în cea mai mare parte, de angajatorii privaţi.