Cum au ajuns cârnaţii de Pleşcoi să se fabrice cu carne de oaie adusă din Grecia sau Portugalia. Motivul invocat de producători
Cârnaţii de Pleşcoi se fac acum cu carne de oaie adusă din Grecia sau Portugalia. Pentru că la noi producţia e tot mai redusă din cauza pestei, producătorii români importă carne de oaie din străinătate. Şi alte preparate ajung să se îndepărteze tot mai mult de reţetele tradiţionale.
De Adrian Bonciu la 28.10.2024, 13:50În această fabrică din Buzău se fac produse tradiţionale din carne de oaie. Proprietarul are atestat pentru cârnații de Pleșcoi. Un kilogram de cârnaţi de Pleşcoi costă în jur de 50 de lei. Preţul a crescut cu 25% în ultimul an. "Materia primă, oaia, deja a crescut, deja e 24 de lei kilogramul de oaie în carcasă, dar încercăm și noi să mărim prețurile nu foarte mult, pentru că clientul final simte și nu mai cumpără", a declarat Constantin Frusinoiu, producător cârnați de Pleșcoi.
Boala afectează oile şiu caprele şi a dus la sacrificarea a sute de mii de de animale
Constantin Frusinoiu vinde şi pastramă de oaie, 400 de lei bucata. Materia primă nu mai e cumpărată de pe piaţa locală ci vine din import. Anul trecut, România a luat din alte ţări 1.700 de tone de carne de oaie. "E din ce în ce mai greu. În loc să luăm oi de la noi din zonă și de la noi din țară suntem nevoiți să luăm oaie de Spania, de Grecia, de Portugalia", a declarat Constantin Frusinoiu, producător cârnați de Pleșcoi.
"Cumpărătorii sunt conștienți că unele preparate pot fi produse cu carne din import, dar asta nu îi împiedică să le cumpere. Fiecare își alege produsele după propriile criterii, unii gustă înainte, alții merg pe încredere", a declarat Cosmin Florea, director DADR Buzău. Criza cărnii de oaie autohtonă este provocată de pesta micilor rumegătoare. Boala afectează oile şiu caprele şi a dus la sacrificarea a sute de mii de de animale, în special în județele Tulcea, Constanța și Timiș.