Cum poţi afla online câţi bani ai cotizat pentru pensie
Digitalizarea ajunge şi la Casa Naţională de Pensii, doar că întâi trece pe la ghişeu. Oricine vrea să afle, de exemplu, stagiul de cotizare la fondul de pensii poate face acest lucru online. Are nevoie doar de un cont de utilizator. Pe care îl obține însă, tot cu eternul dosar cu şină depus în format fizic, la funcţionarul de la ghișeu.
De Claudiu Loghin la 24.03.2022, 19:41Teoretic, totul este extrem de simplu. Și începe cu câteva clickuri, de acasă. Trebuie completat un document, cu datele personale ale solicitantului. "Formularul se completează online, de acasă, din tihna propriului cămin. Îl tipărim și apoi vine un moment în care trebuie să dăm tastatura pe dosarul fizic, în care se află o copie după cartea de identitate și formularul online, completat și semnat. Toate documentele se depun direct la Casa de Pensii", explică reporterul Observator Claudiu Loghin.
Dialog filmat cu camera ascunsă:
Funcţionar ghişeu: Copie de buletin aveți?
Reporter Observator: Da. Și unde trebuie să le depun?
- Românii, chemaţi la ghişeu dacă vor să afle online cât mai au până ies la pensie
- Salariile românilor ar putea fi mărite, cu prețul unor pensii mai mici pe viitor. Efectele reducerii CAS cu 5%
- Contribuţia la Pilonul II va creşte. Ce se schimbă pentru români: măsura ar urma să intre în vigoare din 2024
Funcţionar ghişeu: Le luăm noi.
Reporter Observator: Le luați dumneavoastră. Și ce se întâmplă cu ele? Aveți idee cum se derulează ...?
Funcţionar ghişeu: După trei zile, accesați link, vă apare link, pe mail.
Ce cred oamenii, trimişi ba online, ba la ghişeu
Oamenii nu prea ştiu ce să creadă despre sistemul online, apoi offline, apoi din nou online. "Mai trebuie să mai comentez? Bineînțeles că nu-i normal, dar nu mă mai surprinde nimic", râde un localnic. "E bine să fie prezent. Adică atunci când face prima dată, cu buletinul, ești prezent, ești tu acolo, mă gândesc că se verifică", este de părere o femeie. "Se bat cap în cap, e o aberație, e o prostie. De ce? Pentru că oamenii bătrâni nu sunt obișnuiți cu tehnologia oricum și, dacă tot vrei să faci totul pe digital, de ce-i mai trimiți să facă ceva fizic? Se bat cap în cap chestiile astea", este de părere, însă, un bărbat.
Procedura este instituită la nivelul întregii Case Naționale de Pensii. "Aceasta este procedura aprobată de către Casa Națională de Pensii Publice și presupune validarea identității persoanelor, în vederea asigurării confidențialității, respectării datelor, protejării datelor cu caracter personal", declară Bogdan Naferică, purtător de cuvânt CJP Brașov.
Formularul care trebuie completat și apoi tipărit poate fi găsit pe site-ul Casei Naționale de Pensii.