Cum putem deosebi ciupercile otrăvitoare de cele comestibile
Ciupercile de pădure pot fi o capcană mortală pentru cei care nu ştiu să aleagă. Tot mai multe sunt toxice, soiurile au suferit mutaţii, iar în fiecare an, provoacă tragedii. Înmulţite de ploi, ciupercile au ucis, doar în această vară, patru oameni. Iar secţiile spitalelor sunt pline.
De Redactia Observator la 24.07.2018, 23:30- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Ciupercile de pădure pot fi o capcană mortală pentru cei care nu ştiu să aleagă. Tot mai multe sunt toxice, soiurile au suferit mutaţii, iar în fiecare an, provoacă tragedii. Înmulţite de ploi, ciupercile au ucis, doar în această vară, patru oameni. Iar secţiile spitalelor sunt pline. Cum ne dăm seama dacă o ciupercă este toxică sau nu? Există mai multe metode. Însă cel mai sigur e să le alegem doar din magazin.
Iosif este pădurar de mai bine de 20 de ani. Ştie să culeagă şi să aleagă ciupercile. Ne-a fost şi nouă ghid într-o pădure din Hunedoara.
"Acesta este un fel de burete asemănător cu pitoanca, se vede că ar avea inel, dar totuşi nu îl cunosc de a fi comestibil. Dacă tai şi se învineţeşte, îşi schimbă deja culoarea. Mai tăiem o dată, era galben şi imediat s-a schimbat. E otrăvitor. Nu este bun, nu este comestibil", explică pădurarul.
Dincolo de aspect, mai are şi alte strategii prin care se asigură că ciupercile sunt bune de mâncat.
"Tai usturoi pe ele şi, dacă s-au învineţit, lasă-le în pace, nu sunt bune", mai spune Iosif.
Alegerea ciupercilor e o misiune şi mai dificilă, în acest an. Din cauza ploilor, tot mai multe au devenit toxice.Patru oameni au murit până acum, intoxicaţi, alte zeci s-au simţit rău şi au ajuns la camerele de gardă ale marilor spitale. 20 de cazuri au fost în Hunedoara, iar în Timiş au ajuns şi doi copii.
"Ar fi de preferat să evite consumul acestor ciuperci culese sau cumpărate din locuri neautorizate, nesupravegheate", spune biologul Nicoleta Ianovici.
Există totuşi şi soiuri bune de ciuperci. Însă, este foarte important să fie culese de un cunoscător.
Consumate corect, ciupercile au numeroase beneficii pentru sănătate. Studiile au demonstrat că reduc riscul de cancer şi boli de inimă. De asemenea, sunt recomandate persoanelor anemice.