Cum s-au trezit brusc MAI și Univ. Transilvania că vor Cetățuia din Brașov. Primarul e revoltat: "Nu pot să înțeleg"
Vom admira tot de la depărtare una dintre frumuseţile Braşovului. Cetăţuia, unul dintre simbolurile oraşului, a ajuns subiect de dispută între instituţii, după 7 ani de procese, timp în care a fost lăsată să se degradeze. Turiştii şi localnicii nu sunt interesaţi de scandalul dintre autorităţi: vor doar să se bucure de frumuseţea unui monument unic.
De Claudiu Loghin la 09.03.2023, 21:28În istoria Cetăţuiei de pe Dealul Straja, ultimii şapte ani vor fi amintiţi drept anii ruşinii. Monumentul a fost lăsat în paragină din cauza unui proces prin care primăria Braşov a încercat să recupereze imobilul. Superba fortificaţie se afla din anii '90 în proprietatea unei societăţi comerciale controlate de SIF Transilvania. Instanţa a decis, în cele din urmă, ca Cetăţuia să revină statului român, prin Ministerul de Finanţe.
Claudiu Loghin, reporter Observator: Șapte ani a durat procesul pentru Cetățuia de pe Dealul Straja. Șapte ani în care zidurile s-au degradat de la o zi la alta și în care singurele investiții au fost montarea unor sisteme de supraveghere video și unor pancarte care să îi țină pe turiști și pe localnici departe de acest pericol.
Transferul Cetății către Primărie, pentru a avea acces mai uşor la fonduri pentru reabilitare, ar fi trebuit să fie o formalitate
Doar că legea cere ca Guvernul să întrebe întâi toate ministerele dacă vor imobilul. Brusc, Ministerul de Interne a anunțat că vrea să facă acolo un centru pentru pregătirea polițiștilor, iar Ministerul Educației, prin Universitatea Transilvania, s-a trezit că ar vrea să o transforme în centru cultural.
- După 7 ani de procese, Cetățuia Brașovului revine în administrarea statului. În ce stare se află acum monumentul
- Oraşul din România care îşi face parc fotovoltaic cu 40 de milioane de lei. Va furniza gratuit energie pentru...
- Oraşul cu şomaj zero caută angajaţi şi construieşte blocuri pentru ei. "Vin de la o distanţă foarte mare....
Allen Coliban, primar Brașov: Nu pot să înțeleg altfel intenția unui minister de Interne, de a prelua un monument istoric de importanță națională, un bun de patrimoniu, în circuit intern și folosință exclusivă internă, pentru că nu acesta este spiritul legii, nu în sensul acesta a fost gândit procesul de consultare, pentru a exercita un drept de preempțiune arbitrar, din partea unui minister.
Ioan Abrudan, rector Universitatea Transilvania Brașov: Atât timp cât cetățenii Brașovului, turiștii au acces, vor avea acces la acest obiectiv, da? Să viziteze cetatea, să participe la evenimentele pe care noi le organizăm acolo. De asemenea, atât timp cât timp cetățenii Brașovului nu plătesc aceste costuri, pentru ca plata o va face Universitatea, costurile vor fi ale Universității și nu ale CL, nu văd care este problema.
Ministerul Afacerilor Interne spune că nu ar fi vorba de o preluare forţată a Cetăţuii şi încă nu a iniţiat niciun demers legal. Pentru braşoveni şi turişti, hăţişul decizional e mai puţin important. Ei vor să se bucure în continuare de Cetaţuie.
Cetățuia de pe Dealul Straja a fost ridicată în secolul 17, drept fortificație de apărare
Valoarea istorică și priveliștea unică asupra Tâmpei și orașului vechi au făcut din monument simbolul Brașovului. Petiția online, pentru ca Cetăţuia să redevină a Brașovului, are peste 5.300 de semnături.
"Instituția noastră a transmis intenția și interesul de a prelua în administrare imobilul cu menținerea uzului și interesului public național al acestuia", au transmis reprezentanții MAI.