Antena LIVE

Cum trimit ruşii petrol în SUA fără a încălca sancţiunile americanilor. Anchetă WSJ

Maşinile americanilor sunt în continuare alimentate cu benzină rusească printr-o lacună a sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina, arată o investigaţie făcută de The Wall Street Journal. Rafinăria Lukoil din Sicilia folosește până la 93% țiței rusesc pentru a produce benzină pe care o trimite apoi în SUA.

De la 02.11.2022, 17:57
Americanii folosesc în continuare benzină rusească. Gaura din sancţiunile SUA WSJ

O rafinărie din Sicilia, deținută de al doilea mare producător de petrol și gaze din Rusia, Lukoil, funcţionează ca o poartă de ieşire pentru țițeiul rusesc, care în cele din urmă ajunge în SUA sub formă de benzină și alte produse rafinate. La finalul lunii mai, la 3 luni după ce SUA au sancţionat petrolul rusesc, benzina rafinată din ţiţeiul rusesc ajungea la un terminal din oraşul american New Jersey iar de acolo, la benzinăriile aflate pe toată coasta de est a Americii.

Pleca de la o rafinărie din Sicilia, deţinută de ruşii de la Lukoil. O gaură în sancţiunile impuse de americani permite ca ţiţeiul rusesc sancţionat, rafinat într-o altă ţară, în afara Rusiei, să fie trimis în SUA. 

Jurnaliştii de la Wall Street Journal au monitorizat nave, au analizat informaţii privind exportul de produse pe durata mai multor luni, documente de transport şi imagini din satelit pentru a arăta cum al doilea gigant petrolier al Rusiei, Lukoil, trimite petrol rusesc, rafinat în Italia, unor companii precum Exxon în Statele Unite, fără a încalca sancţiunile. 

Originea ţiţeiului poate fi schimbată în funcţie de locul unde este rafinat

Pe acelaşi subiect

Investigaţia celor de la WSJ arată că rafinăria ISAB a Lukoil din Siracuza, Sicilia, este unul dintre cele mai mari exemple a lacunei din sancţiuni. Aproape tot petrolul folosit de această rafinărie vine din Rusia, iar după ce este rafinat, este considerat a fi italian datorită unei vechi practici din industrie care permite ca originea ţiţeiului să fie schimbată în funcţie de locul unde este rafinat. 

SUA au impus sancţiuni Rusiei drept pedeapsă pentru invadarea Ucrainei pe 24 februarie. Au interzis importurile de ţiţei şi produse petroliere şi au sancţionat oligarhi ruşi şi companii despre care oficialii americani spun că sunt apropiate preşedintelui Vladimir Putin. Spre deosebire de Rosneft, cea mai mare companie de petrol şi gaze din Rusia, Lukoil nu a fost sancţionată. Lukoil este încă prezentă pe piaţa din SUA şi distribuie benzină şi motorină în 11 state americane, potrivit site-ului companiei.

Singurul motiv pentru care Lukoil poate vinde petrol rusesc în SUA este pentru că ţiţeiul trece prin rafinăria din Sicilia. Aceasta este a doua cea mai mare rafinărie din Italia şi a cincea din Europa. Înainte de război, rafinăria din Sicilia aducea şi amesteca ţiţei din cel puţin 15 ţări, iar în medie 30% provenea din Rusia. În prezent, majoritatea covârşitoare a petrolui sosit aici este din Rusia pentru că băncile europene nu mai împrumută bani rafinăriei ISAB din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Prin urmare, rafinăria Lukoil nu mai poate cumpăra ţiţei din alte ţări. Din luna aprilie, 93% din petrolul său este rusesc, restul fiind un amestec de petrol ruso-kazah sau din Kazahstan.

Aproape tot ţiţeiul provine din porturile ruseşti, cea mai mare cantitate fiind din Primorsk. O imagine din satelit, surprinsă aici, la finalul lunii martie, arată petrolierul SCF Baltica, navă deţinută de cea mai mare companie de transport de stat din Rusia, Sovcomflot, aflată pe lista de sancţiuni a SUA. Petrolierul respectiv a transportat ţiţei la rafinăria din Sicilia.

O purtătoare de cuvânt a Trezoreriei Americane, care administrează şi impune sancţiunile, a refuzat să comenteze situaţia, dar sancţiunile americane prevăd o scutire pentru orice produs de origine rusă care a fost transformat substanţial într-un alt produs străin. În general, o transformare substanţială înseamnă că petrolul a fost schimbat prin procesare sau fabricare, precum rafinarea.  Rafinarea este un proces prin care ţiţeiul este încălzit şi distilat. Prin acest proces ţiţeiul este tehnic transformat într-un produs petrolier diferit, dar dacă produsul iniţial folosit în rafinăria din Sicilia era adus în SUA, însemna o încălcare a sancţiunilor.

Sancțiunile europene la adresa petrolului rusesc intră în vigoare pe 5 decembrie

Rafinăria ISAB a exportat în SUA aproape 5 milioane de barili de produse petroliere din martie încoace. Aproape 2,5 milioane erau cu benzină. Această cantitate este echivalentul a unu "plin" pentru 7 milioane de maşini. WSJ a urmărit transporturile către cel puţin 7 cumpărători din 13 locuri diferite. O parte din aceste transporturi o reprezintă benzina. Informațiile de transport nu arată mereu cine este cumpărătorul, deși poate fi identificat locul unde ajunge. Datele arată că produsele petroliere au fost cumpărate de Exxon şi alte companii care tranzacționează petrol, precum o ramură a Lukoil, Litasco.

Cele mai multe produse petroliere de la Lukoil Sicilia care au ajuns în SUA, începând din martie, au trecut prin terminalul Exxon din Baytown, Texas. Deși aceste transporturi reprezintă o mică parte din importurile americane, ele arată cât de grea este monitorizarea și eliminarea petrolului rusesc din lanțul de aprovizionare american.

Rafinăria Lukoil din Sicilia va fi obligată să renunțe la importurile de petrol rusesc sau chiar să se închidă după ce intră în vigoare sancțiunile europene la adresa petrolului rusesc, pe 5 decembrie 2022.  Între timp, la unele benzinării din SUA, americanii fac plinul la mașini cu bani care ajung și la ruși.

Ți-a plăcut acest articol?

petrol razboi rusia sanctiuni sua ucraina
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Da

Nu

Nu ştiu cum

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Bani mulți de la stat pentru toți românii care au curte. Trebuie doar să...
Fanatik.ro
Publicat 19.05.2024
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 20 mai 2024. Gemenii vor avea discuții cu partenerul. Află...
CaTine
Publicat 19.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai...
Useit
Publicat 19.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Hello taste
Publicat 19.05.2024
Cum îl determini pe copil să coopereze
Deparinti
Publicat 19.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Medicool
Publicat 19.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024