Antena Meniu Search
x

Cine mai cumpără petrol rusesc și cine s-a oprit. Analiză Reuters

Reuters a analizat răspunsul țărilor europene și al principalelor companii din domeniul petrolier cu privire la achiziționarea țițeiului rusesc, încă de la începutul războiului, pe 24 februarie 2022. Reamintim faptul că, după o lună de negocieri şi blocaje, ţările Uniunii Europeane au ajuns la un compromis. 90 la sută din importurile de petrol rusesc vor fi interzise, doar Ungaria fiind exceptată. Motivul? Se urmărește oprirea mașinăriei de război a lui Vladimir Putin. Ce va însemna asta pentru oamenii simpli este clar: prețuri mai mari la pompă, la facturi și la bunurile de zi cu zi. Însă vor exista și șocuri sistemice, mai ales dacă ofensiva rusă va continua, iar sancțiunile vor deregla în continuare o economie globală ce încă nu și-a revenit din sistarea dramatică a activității pe perioada pandemiei de coronavirus.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 01.06.2022, 19:29

ilustrație petrol Rusia
Cine mai cumpără petrol rusesc și cine s-a oprit. Analiză Reuters - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Australia, Marea Britanie, Canada și Statele Unite au impus rapid interdicții asupra achizițiilor de petrol rusesc, imediat după începerea ofensivei armate, în timp ce țările din G7, inclusiv Japonia, s-au angajat să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol din Federația Rusă pe data de 8 mai.

Uniunea Europeană a convenit, pe 30 mai, să interzică importurile maritime de petrol rusesc, cu o perioadă de intrare de șase luni pentru țiței și opt luni pentru produsele rafinate. Interdicția exclude petrolul furnizat prin conducta Drujba, permițând astfel rafinăriilor din Europa de Est și Germania să continue importurile. Cu toate acestea, Polonia și Germania au declarat că vor elimina treptat toate achizițiile prin conductă până la sfârșitul anului 2022. Decizia ar acoperi în total aproximativ 90% din importurile de petrol rusești către UE.

Cu toate acestea, maşinăria de război a lui Putin nu pare afectată de sancţiuni pentru moment, iar întreaga lume plătește pentru invadarea Ucrainei.

Context: Rusia primește încă miliarde de dolari din vânzările de petrol, gaze și alte mărfuri. Sancțiunile nu au oprit banii să intre în conturile Federației. Veniturile din petrol și gaze ar putea fi de aproximativ 285 de miliarde de dolari în acest an, depășindu-le pe cele din 2021 cu mai mult de o cincime. Acest lucru se datorează unei creșteri a prețurilor la carburanți determinată parțial de războiul din Ucraina, se arată într-o analiză Bloomberg. În același timp, Reuters estimează că embargoul asupra petrolului îl va afecta pe Putin mai mult decât va afecta Europa.

Pe acelaşi subiect

Chiar înainte de impunerea embargoului, cel puțin 26 de rafinării și companii comerciale importante europene au suspendat în mod voluntar achizițiile la vedere sau au anunțat planuri de a elimina treptat importurile rusești de 2,1 milioane de barili pe zi, potrivit analiștilor de la JP Morgan.

Între timp, China și India, care au refuzat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina, beneficiază de reduceri semnificative la țițeiul rusesc. India a primit 34 de milioane de barili de petrol rusesc la preț redus de când Moscova a invadat Ucraina, potrivit datelor Refinitiv Eikon, și urmează să primească aproximativ 28 de milioane de barili în iunie, potrivit fluxurilor de petrol Refinitiv Eikon.

Cine mai cumpără în prezent petrol rusesc

BHARAT PETROLEUM

Rafinăria indiană de stat Bharat Petroleum Corp Ltd a cumpărat 2 milioane de barili de țiței Ural pentru luna mai de la comerciantul Trafigura, au declarat două persoane familiare cu achiziția, potrivit Reuters. Compania cumpără în mod regulat petrol Ural pentru rafinăria Kochi din sudul Indiei. Mai exact, 310.000 de barili pe zi.

HINDUSTAN PETROLEUM

Rafinăria de stat din India a cumpărat 2 milioane de barili de Ural pentru încărcarea în mai, potrivit surselor comerciale.

INDIAN OIL CORP

Cel mai important rafinator din India a cumpărat peste 6 milioane de barili de țiței Ural din 24 februarie și are un contract de furnizare cu Rosneft pentru până la 15 milioane de barili de țiței rusesc, în 2022.

ISAB

Cea mai mare rafinărie din Italia, deținută de Litasco SA, cu sediul în Elveția, controlată de Lukoil, continuă să cumpere țiței rusesc, în timp ce guvernul italian analizează posibilitatea naționalizării temporare a ISAB.

LEUNA

Rafinăria Leuna, fără ieșire la mare, din estul Germaniei, deținută în majoritate de TotalEnergies din Franța, continuă să cumpere țiței rusesc alimentat de conducta Drujba.

MANGALORE REFINERY AND PETROCHEMICALS

Rafinăria indiană administrată de stat a cumpărat 1 milion de barili de țiței Ural pentru încărcarea în mai printr-o licitație de la un comerciant european, o achiziție rară, determinată de reducerea oferită. 

MIRO

Cea mai mare rafinărie din Germania, deținută în proporție de 24% de compania rusă Rosneft, continuă să cumpere țiței rusesc, care reprezintă aproximativ 14% din totalul volumului rafinat.

MOL

Compania petrolieră maghiară a declarat că va dura între doi și patru ani pentru a trece complet cele două rafinării sale din Slovacia și Ungaria la procesarea alternativă a țițeiului, care reprezintă în prezent aproximativ 35% din totalul aportului.

NAYARA ENERGY

Rafinăria privată indiană, deținută parțial de Rosneft, a achiziționat petrol rusesc după o pauză de un an, cumpărând aproximativ 1,8 milioane de barili Ural de la Trafigura.

NEFTOCHIM BURGAS

O rafinărie bulgară, deținută de Lukoil din Rusia, continuă să rafineze țițeiul rusesc, care reprezintă aproximativ 50% din aportul său, potrivit oficialilor guvernamentali.

PCK SCHWEDT

Rafinăria PCK Schwedt din Germania, deținută în proporție de 54% de Rosneft, continuă să cumpere țiței rusesc alimentat prin conducta Drujba. Oficialii guvernamentali germani au declarat că încearcă să înlocuiască țițeiul rusesc cu importuri alternative prin portul german Rostock sau prin porturile din Polonia vecină, pentru a menține rafinăria în funcțiune.

PERTAMINA

Firma energetică de stat indoneziană PT Pertamina are în vedere să cumpere țiței din Rusia, deoarece caută petrol pentru o rafinărie recent renovată.

SINOPEC

Sinopec, cel mai mare rafinător din Asia, companie de stat din China, continuă să cumpere țiței rusesc în baza unor contracte pe termen lung semnate anterior.

Cine nu mai cumpără în prezent petrol din Rusia

BP

Compania petrolieră britanică a părăsit Rusia și a declarat că nu va mai încheia noi acorduri cu entitățile rusești pentru încărcare în porturile de acolo, decât dacă "este esențial pentru asigurarea securității aprovizionării".

ENEOS

Cel mai mare rafinator din Japonia a încetat să mai cumpere țiței din Rusia și intenționează să-și facă aprovizionarea din Orientul Mijlociu.

ENI

Grupul energetic ENI, deținut în proporție de 30,3% de guvernul italian, a suspendat achizițiile de petrol rusesc, inclusiv pentru rafinăria Bayernoil din Germania, unde deține un pachet minoritar. 

EQUINOR

Firma energetică majoritară de stat din Norvegia a încetat tranzacționarea cu petrol rusesc și a părăsit Rusia, înregistrând o scădere de 1,08 miliarde de dolari în raportul său privind veniturile din primul trimestru.

GALP (GALP.LS)

Compania portugheză de petrol și gaze a suspendat toate achizițiile noi de produse petroliere din Rusia sau de la companiile rusești.

GLENCORE

Firma globală de minerit și comerț a declarat că nu va intra în nicio afacere nouă de tranzacționare cu mărfuri de origine rusă, decât dacă este indicată sau autorizată de autorități. Glencore este o companie anglo-elvețiană.

HELLENIC PETROLEUM

Cel mai mare rafinător de petrol din Grecia a încetat să mai cumpere țiței rusesc, înlocuindu-l cu provizii suplimentare din Arabia Saudită și din alte țări.

NESTE

De la începutul lunii aprilie, rafinăria finlandeză a înlocuit aproximativ 85% din țițeiul rusesc cu petrol din alte surse și a declarat că nu va mai încheia noi acorduri de cumpărare.

OMV PETROM

Cea mai mare companie de petrol și gaze din România, controlată de OMV (Austria), a declarat că se pregătește să renunțe la importurile de țiței rusești, care reprezintă aproximativ 30% din necesarul anual al rafinăriei sale din Petrobrazi.

PKN Orlen

Cel mai mare rafinător din Polonia a încetat să cumpere țiței rusesc pe piața Spot, trecând la petrolul din Marea Nordului, contractele de aprovizionare pe termen lung semnate anterior expirând până la sfârșitul acestui an. Țițeiul rusesc reprezintă aproximativ 30% din aport.

PREEM

Cea mai mare rafinărie din Suedia, deținută de miliardarul saudit Mohammed Hussein al-Amoudi, a înlocuit barilii rusești, care reprezentau 7% din livrările sale, cu cei din Marea Nordului.

REPSOL (REP.MC)

Compania spaniolă a încetat să mai cumpere țiței rusesc pe piața Spot.

SHELL

Cel mai mare comerciant de petrol din lume a încetat să mai cumpere țiței și produse rafinate rusești, inclusiv combustibili amestecați.

TOTALENERGIES

Firma energetică franceză, care operează rafinăria Leuna în estul Germaniei, a încetat să facă noi acorduri pentru cumpărarea petrolului rusesc și intenționează să-și elimine treptat achizițiile până la începutul anului 2023.

VARO ENERGY

Rafinăria elvețiană, care deține 51,4% din rafinăria germană Bayernoil, a declarat că nu va mai încheia noi acorduri pentru a cumpăra țiței rusesc.

Cât pierde Europa și cât pierde Putin din cauza embargoului petrolier. Va afecta mai tare Rusia

După aproape o lună de ezitări, Uniunea Europeană a decis să interzică majoritatea importurilor de petrol rusești. Înlocuirea țițeiului Ural cu cel Brent, care este mai scump, va umfla și mai tare factura la energie în UE. Totuși, decizia va reduce cea mai profitabilă sursă de venituri a Moscovei și va ajuta la stoparea mașinii de război a lui Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Noul pachet de sancțiuni prevede o interdicție imediată pentru 75% din importurile europene de țiței rusesc. Va crește la 90% până la sfârșitul anului. Embargoul parțial este destinat să permită Ungariei și altor țări fără ieșire la mare să continue să importe petrol rusesc prin conducte. 

Aproximativ 10% din importuri vor fi scutite temporar de embargoul UE pentru a ajuta țările fără ieșire la mare, Ungaria, Slovacia și Cehia. Aceste țări importă petrol rusesc prin conducte și nu îl pot înlocui cu ușurință.

Implementarea neuniformă a celui mai puternic instrument de sancțiuni din Europa este ca un spin în ochi. Va avea ca rezultat o factură la energie mai mare pentru consumatorii deja afectați din UE. UE a importat între 3 și 3,7 milioane de barili de petrol rusesc Ural pe zi, potrivit Rystad Energy.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Cine mai cumpără petrol rusesc și cine s-a oprit. Analiză Reuters