Declaraţie unică 2024. Cine trebuie să completeze formularul 212 până pe 27 mai
Au mai rămas doar câteva zile în care cei care care obțin și alte venituri pe lângă salariu, din activități independente, trebuie să depună declarația unică. În caz contrar, riscă amendă şi penalizări la sumele datorate. Chiar dacă formularul poate fi completat online, zeci de mii de contribuabili merg în continuare la ghişeele ANAF.
De Mădălina Chiţac la 21.05.2024, 20:04Gică Tonică are o firmă de prestări servicii. A venit personal la sediul ANAF sector 3 pentru a depune declaraţia unică.
Declaraţie unică 2024. Cine trebuie să completeze formularul 212 până pe 27 mai
Gică Tonică-reporter: Pentru dividende. Dividendele aferente anului 2023.
- Aţi avut mult de plătit?
- Destul. Pot să spun şi suma? 7.200. O sumă consistentă. Destul de consistentă, ţinând cont că statul nu face nimic pentru noi. Ne jupoaie. Mai are de luat pielea de pe noi, punem lacătul pe firme.
Numai la acest sediu al fiscului au ajuns, într-o singură zi, peste 400 de persoane ca să completeze formularul 212, prin care declară veniturile realizate în anul precedent și cele estimate pentru anul în curs. Dublu faţă de o zi obişnuită.
Contribuabili: CASS, pentru persoanele fără venit. Ar fi mai simplu să depun online, fără doar şi poate. Dar aici a mers foarte bine în 5 minute am terminat.
- Veniturile sunt din dobânzile bancare, legat de cass-ul pe care trebuie să-l plătim. 10% din venituri, raportat la o anumită grilă în care te încadrezi. N-aş divulga această sumă, dar mi-ar fi fost bună la o excursie.
Declaraţia unică poate fi depusă şi online, în contul deschis pe portalul ANAF. Sau se poate trimite prin poştă. Trebuie s-o completeze toţi cei care au venituri obţinute din chirii, dobânzi sau dividende, câștiguri realizate din vânzări de acțiuni sau alte venituri extrasalariale.
Gabriel Biriş, expert fiscal: Nu depun declaraţia cei care obţin venituri din salarii. Nu depun persoanele care obţin venituri din drepturi de autor sau contracte sportive pentru care impozitul s-a reţinut la sursă.
Ce amenzi riscă cei care nu îşi depun formularul
Mădălina Chiţac, reporter Observator: Sunt în jur de 800 de mii de contribuabili care vor trebui să depună declaraţia unică, iar termenul limită este data de 27 mai. Cine nu completează formularul 212 riscă să fie sancţionat cu până la 500 de lei.
Gabriel Biriş, expert fiscal: Putem să ne aşteptăm să se blocheze serverele, că asta se tot întâmplă. Fiind şi termen de plată, în plus vor fi accesoriile, adică dobânzi de întârziere şi penalităţi de întârziere, în total cam 11%.
Putem fi amendaţi şi dacă nu completăm corect declaraţia. Tocmai de aceea ar trebui să apelăm la un specialist dacă avem neclarităţi. În caz contrar,
Dan Schwartz, consultant fiscal: Aceste declaraţii ajung să fie verificate de ANAF. Le verifică şi unde găsesc neconcordanţe trimit notificări. ANAF notifica contribuabilul asupra faptului că nu şi-a îndeplinit obligaţiile declarative. Există şi posibilitatea ca ANAF să calculeze, din oficiu, datoriile fiscale, pe baza unei estimări. Rişti să primeşti acasă o decizie de impunere.
Tot până pe 27 mai se poate depune şi formularul 230, prin care românii pot redirecţiona 3,5% din impozitul pe venit, pentru a susține un anumit ONG sau o anumită cauză umanitară.