Antena Meniu Search
x

Ce se întâmplă dacă nu depui declaraţia unică în 2024

Mulţi români sunt obligaţi să depună, cel puţin o dată pe an, o declaraţie unică în ceea ce priveşte veniturile obţinute din diferite activităţi, dar unii dintre aceştia omit sau uită să întreprindă un asemenea demers.

de Redactia Observator

la 21.03.2024, 14:14

Declaraţia unică trebuie depusă până la sfârşitul lunii mai
Declaraţia unică trebuie depusă până la sfârşitul lunii mai
  • Depunerea declaraţiei unice, o problemă care dă mari bătăi de cap multor contribuabili.

În special românii care obţin venituri din activităţi independente sau încasează remuneraţii pe PFA (persoană fizică autorizată) sunt obligaţi să depună, cel puţin o dată pe an, formularul 212.

Este vorba de declaraţia unică prin intermediul căreia autorităţile stabilesc cât impozit are de achitat o persoană pentru veniturile încasate, dar şi cât are de plată în contul asigurărilor sociale.

Data de 25 mai 2024 este termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice

În principiu, în fiecare an, data de 25 mai este considerată drept data limită până când românii au posibilitatea să depună declaraţia unică, respectiv formularul 212.

Pe acelaşi subiect

Totuşi, în acest an, data de 25 mai pică într-o zi de sâmbătă, astfel că rămâne de văzut dacă autorităţile vor considera ziua de vineri, 24 mai 2024, ultima zi în care se poate depune declaraţia unică sau se va permite depunerea declaraţiilor şi în ziua de luni, 27 mai 2024.

Ce se întâmplă dacă nu depui declaraţia unică

În mod normal, nedepunerea declaraţiei unice poate atrage o dublă pedeapsă pentru persoana implicată. Vorbim despre riscul de a încasa o amendă consistentă, dar şi despre posibilitatea de a primi o impunere estimativă, care să nu corespundă cu situaţia reală a veniturilor încasate.

Pe de altă parte, dacă situaţia devine o obişnuinţă, există pericolul ca persoana vizată să fie încadrată într-o situaţie şi mai complicată mergându-se până într-acolo încât să vorbim de posibilitatea existenţei unei evaziuni fiscale.

Ce se întâmplă dacă declari venituri eronate 

Contribuabilii care declară venituri eronate au posibilitatea de a modifica declaraţia unică depusă până la 25 mai, însă numai până la finalul anului calendaristic, respectiv până la 31 decembrie.

Modificarea se poate face prin depunerea unei declaraţii rectificative care să aibă bifată cel puţin una dintre căsuţele "Declaraţie rectificativă privind capitolul I" şi "Declaraţie rectificativă privind capitolul II".

Declaraţia rectificativă se poate depune precum declaraţia unică, atât fizic, cât şi online. Fizic la registratura organului fiscal sau prin poştă, iar online prin intermediul anaf.ro sau e-guvernare.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Ce se întâmplă dacă nu depui declaraţia unică în 2024