Drumul expres Craiova - Pitești are bugetul redus pe 2020
Cel mai mare vis al oltenilor, un drum de mare viteză care să lege Craiova de Piteşti, riscă să se împotmolească înainte de a deveni realitate. Promisă de mai bine de zece ani, şoseaua a primit anul acesta un buget mult redus.
De Cristina Oprea la 13.01.2020, 03:29Cel mai mare vis al oltenilor, un drum de mare viteză care să lege Craiova de Piteşti, riscă să se împotmolească înainte de a deveni realitate. Promisă de mai bine de zece ani, şoseaua care iniţial trebuia să fie autostradă, iar mai apoi s-a transformat în drum expres, a primit anul acesta un buget mult redus faţă de cel promis iniţial. Autorităţile dau asigurări că lucrările nu vor fi afectate, însă în şantiere bate vântul.
Vestea că Guvernul a redus bugetul pentru drumul expres a venit ca un trăsnet pentru olteni. De ani de zile, oamenii asistă la un circ al promisiunilor. Practic, nu a fost guvern care să nu susţină că realizarea acestei investiţii este o prioritate naţională. Dar vorbele mari au fost uitate repede de cei care le-au spus. O vizită pe şantierele celor două tronsoane ne arată o realitate tristă.
Deşi ordinul de începere a lucrărilor a fost dat acum mai bine de cinci luni mobilizarea în clipa de faţă este zero, iar stadiul de execuţie a lucrărilor a ajuns la doar 2%.
Din 2 miliarde, cât ar fi necesare pentru finalizarea în termen a lucrărilor la primele două tronsoane, anul acesta au fost alocate doar 96 de milioane de lei. Într-un răspuns transmis echipei Observator, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere susţine că suma va fi suficientă, iar plăţile se vor face pe măsură ce lucrările avansează. Până atunci, cei care merg spre Bucureşti îşi dau zilnic testul nervilor pe un drum european cu o singură bandă pe sens, care se blochează în Balş şi Slatina, două oraşe fără centuri ocolitoare.
Cel mult 30 de km pe oră - este viteza cu care reușim să înaintăm prin Balș, având în vedere că pe acest drum circulă autoturisme, tiruri, căruțe și avem de acordat, desigur, și prioritate la câteva treceri de pietoni.
Drumul de mare viteză a fost cerut cu insistență şi de cel mai mare investitor privat din Oltenia. Ţara noastră pică însă an după an testul angajamentelor luate faţă de investitori şi propriii cetăţeni.
Mădălin Chipirlin, asociația Legal Drive: Sunt state care au înțeles importanța infrastructurii rutiere moderne, pentru că asta generează automat investitori și scade și rata accidentelor de circulație. cred ca orice țară din spațiul UE înțelege că lipsa infrastructurii rutiere nu atrage investitorii.
Termenul de finalizare a lucrărilor este de 24 de luni, iar primele două tronsoane din drumul expres însumează 57 de kilometri.