Euro şi ROBOR urcă fără oprire, lucru care va afecta şi bugetul de sărbători - multe gadgeturi sau electrocasnice vor fi mai scumpe de sărbători
Leul slab şi ROBOR-ul în creştere golesc şi sacul Moşului în acest an.
De Redactia Observator la 15.11.2017, 20:48Leul slab şi ROBOR-ul în creştere golesc şi sacul Moşului în acest an. Variaţia monedei euro scumpeşte tot ce-i place românului să pună sub brad: de la jucării, la gadgeturi. Nici cumpărăturile pe datorie nu mai sunt o variantă. De la cardurile de credit, până la creditele de nevoi personale, toate au dobânzi mai mari.
Multe gadgeturi, electrocasnice sau parfurmuri aduse din import vor fi mai scumpe din cauza creşterii EURO. O recunosc şi comercianţii. Când se vor epuiza stocurile, estimează că preţurile noilor produse aduse de peste hotare vor creşte cu 10 şi chiar 20 la sută.
Dan Vidraşcu, CEO al unei companii: "Un curs leu ridicat va afecta preţurile în viitor, nu în acest Black Friday."
Şi nu doar euro le dă bătăi de cap românilor, ci şi moneda naţională. Tot mai mulţi se îndatorează, pe câţiva ani, la bănci pentru cumpărături. Numărul creditelor de consum în lei a crescut cu aproape 4% fata de anul trecut.
Iar în ultimele 2 luni, indicele ROBOR s-a dublat. Asta înseamnă rate şi cu 20 la sută mai mari.
Irina Chiţu, analist fiscal: "Dacă vrem să achiziţionăm electronice, poate cea mai bună variantă este o carte de credit cu dobândă 0. Şi aici mare atenţie! Să nu folosim acest card la retragerea de numerar de la bancomat, pentru că în acel moment vom plăti dobândă, iar dobânda la cardurile de credit este mare!"
De sărbători, mulţi români îşi vor lua credite pentru a-şi permite să cumpere cadouri pentru cei dragi.
Dan Vidraşcu, CEO al unei companii: "Vedem o creştere a numărului de tranzacţii care se fac în rate, dar în special în pick-up point-uri, acolo unde poţi apela la acest instrument direct cu cardul, la POS."
Pentru un credit de consum de 20.000 lei, pe 5 ani, un român plăteşte, în medie, o rată lunară între 400 şi 450 lei.
Irina Chiţu, analist fiscal: "Cel mai important este, pentru cei care vor să îşi facă un credit să şi-l facă în lei şi cu dobândă fixă, pentru că sunt oferte foarte bune în piaţă. Am văzut că ROBOR-ul este în continuă creştere."
Şi măsurile stricte impuse de China privind protecţia mediului măresc costurile produselor pe care le importăm.