Antena LIVE

Curs valutar

Europa se grăbește să-şi umple stocurile cu motorină rusească înainte să înceapă embargoul în februarie

Traderii europeni se grăbesc să umple cu motorină rusească stocurile de pe continent înainte de a intra în vigoare interdicția UE din luna februarie 2023. Sursele alternative rămân limitate, relatează Reuters.

De la 29.11.2022, 17:25
Conducte de gaze şi petrol Profimedia

Uniunea Europeană va interzice importurile de produse petroliere rusești, inclusiv motorina, pe 5 februarie 2023. De pe 5 decembrie 2022, UE interzice țițeiul rusesc. Transporturile ruseşti cu motorină destinate regiunii de stocare Amsterdam-Rotterdam-Anvers au crescut la 215.000 de barili pe zi (bpd) între 1-12 noiembrie, o majorare cu 126% față de luna octombrie, a declarat Pamela Munger, analist la firma Vortexa.

În condiţiile în care există puține alternative rentabile imediat, 44% din totalul importurilor UE de motorină au provenit din Rusia în noiembrie 2022, comparativ cu 39% în octombrie, arată datele Refinitiv. Deși dependența Europei de combustibilul rusesc a scăzut de la peste 50% înainte de invadarea Ucrainei pe 24 februarie, Rusia rămâne în continuare cel mai mare furnizor de motorină de pe continent.

"UE va trebui să asigure aproximativ 500.000-600.000 de barili de motorină pe zi pentru a înlocui cantităţile rusești, înlocuitorii vor veni din SUA, precum și din estul Suezului, în primul rând Orientul Mijlociu și India", a spus Eugene Lindell, analist şi expert în energie.

Înainte de a intra în vigoare sancțiunile UE pe 5 decembrie, de pe 30 noiembrie 2022, compania de trading ICE Futures Europe interzice benzina cu conținut scăzut de sulf de origine rusă. Traderii trebuie să dovedească faptul că niciun produs rusesc nu a intrat în rezervoarele din regiunea ARA. Benzina rusească mai poate ajunge în rezervoarele de stocare ARA în luna decembrie, dar trebuie mutată în alte rezervoare, potrivit ICE.

Pe acelaşi subiect

Europenii spun că sunt pregătiţi de plafonarea preţului la petrolul rusesc începând cu 5 decembrie

Săptămâna trecută, oficialii europeni au transmis că ei cred că vor fi gata şi pentru plafonarea preţului la petrolul rusesc începând cu 5 decembrie. Aceste măsuri au rolul de a lipsi Rusia de veniturile importante din petrol şi o vor forţa să caute alte pieţe de desfacere.

Planul G7 de plafonare este destinat să se adauge embargoului UE şi va permite furnizorilor de servicii de shipping să ajute la exportul de petrol rusesc, dar numai dela preţuri plafonate mai jos. Şi această măsură ar urma să intre în vigoare tot la data de 5 decembrie.

"Sancţiunile noastre vor acoperi ţiţeiul brut pentru statele membre UE, deci nu vom mai cumpăra ţiţei rusesc începând din data de 5 decembrie, şi am acoperit posibilul decalaj de preţ pentru cumpărătorii internaţionali în cel de al optulea pachet de sancţiuni", a spus Kadri Simson, comisarul european pentru Energie.  "Dacă G7 va decide să introducă un plafon de preţ, avem nevoie de asemenea de un mandat din partea Consiliului", a adăugat Kadri Simson.

Cu toate acestea, comisarul european a apreciat că există suficient timp: "Am putut negocia în câteva zile, astfel că avem pus la punct cadrul general", a apreciat Kadri Simson.

Agenţia Internaţională a Energiei a avertizat recent că o mişcare ce va lipsi Moscova de veniturile din exporturile de petrol ar crea şi mai multă incertitudine pe pieţele petroliere şi va pune şi mai multe presiuni asupra preţurilor, inclusiv la motorină. Autorităţile de la Washington intenţionează să emită în zilele următoare o serie de orientări cu privire la plafonarea preţurilor la petrolului rusesc şi sunt pregătite pentru unele dificultăţi în implementare, a declarat separat un oficial din cadrul Departamentului de Stat.

Un oficial UE a spus şi el că discuţiile cu G7 vor continua având în vedere termenul limită de 5 decembrie. "Obiectivul este, desigur, să avem un acord finalizat cu G7 înainte de 5 decembrie", a precizat oficialul, adăugând că este conştient de faptul că nu mai există prea mult timp la dispoziţie. "Mă aştept să avem un anunţ în cursul săptămânii următoare", a adăugat acesta.

Italia analizează mai multe opţiuni pentru a salva de la închidere o rafinărie pe care grupul rus Lukoil o deţine în Sicilia, inclusiv opţiunea de a cere oficialilor europeni o exceptare temporară de la viitoarele sancţiuni privind importurile de petrol rusesc, potrivit ministerului Energiei de la Roma. 

Excedentul bugetar al Rusiei a crescut în octombrie 

Potrivit Bloomberg, Rusia a reuşit să îşi menţină bugetul federal pe surplus în luna octombrie, în ciuda creşterii cheltuielilor pentru războiul din Ucraina, în condiţiile în care o taxă pe profiturile excepţionale ale grupului de stat Gazprom a adus miliarde de ruble la bugetul statutului. 

Veniturile din taxe pe petrol şi gaze s-au dublat în octombrie comparativ cu septembrie. Gazprom a plătit o sumă suplimentară de 416 miliarde de ruble sub forma unei taxe pentru extragerea mineralelor, după ce explozia preţului gazelor a compensat pentru scăderea dramatică a exporturilor de gaze spre Europa, cea mai importantă piaţă a grupului rus.

Octombrie a fost prima lună în care Ministerul rus al Finanţelor a fost nevoit să acceseze fondul de rezervă al statului pentru a acoperi cheltuielile. După ce premierul Mihail Mişustin a ordonat alocarea a 1.000 de miliarde de ruble din fondul de rezervă în acest scop, peste un sfert din această sumă a fost cheltuită. Analiştii se aşteaptă ca bugetul Rusiei să ajungă în deficit la finele anului. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

embargo europa motorina rusia
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Cele două orașe din România care nu se suportă deloc. Nici nu vor să audă...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Patru ZODII vor încheia această lună în forță. Nativii acestora au parte de...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024