Antena Meniu Search
x

Video Cât vor costa benzina și motorina la pompă, după embargoul impus petrolului rusesc. Românii, direct afectați

După o lună de negocieri şi blocaje, ţările Uniunii Europeane au ajuns la un compromis. 90 la sută din importurile de petrol rusesc vor fi interzise. Ungaria este exceptată de la embargou, iar Cehia, Bulgaria şi Slovacia au primit un răgaz să-şi pună la punct infrastructura. Imediat după anunţ, preţul barilului a crescut, iar efectele se vor vedea şi la noi. Între 50 de bani şi un leu pe litru va fi creşterea la pompă, estimează specialiştii. 

de Redactia Observator

la 31.05.2022, 19:42

Vezi și

Europa, cel mai mare client al Rusiei, renunţă parţial la petrolul rusesc. Importurile vor scădea cu 75% în această lună și cu 90% până la sfârşitul anului. Astfel, pentru 30 la sută din necesar va fi nevoie de alte surse. 

Josep Borrell, șeful diplomației europene: Târziu, ca de obicei, dar am reuşit. 

Ţiţeiul rusesc ajunge în Europa pe trei rute principale: Marea Baltică, Marea Neagră şi conducta Drujba, adică "Prietenia" - un sistem de conducte de petrol şi gaze de 5.000 de kilometri. Prin magistrala uriaşă petrolul ajunge la rafinăriile din Germania, Polonia, Slovacia, Cehia şi Ungaria. Embargoul decis ieri se referă doar la petrolul transportat pe mare şi pe calea ferată. Conducta Drujba rămâne, deocamdată, deschisă.

Ungaria nu vrea să audă de renunțarea la petrolul rusesc

Pe acelaşi subiect

O excepţie pentru Ungaria, care a făcut opoziţie categorică. Timp să caute alte surse au primit Bulgaria, Slovacia şi Cehia. 

Viktor Orban, premierul Ungariei: Energia este o chestiune serioasă. Nu este un joc de copii. Trebuie să schimbăm abordarea. Mai întâi soluţii, apoi, sancţiuni.  

Olanda şi Italia sunt principalele ţări care importă petrol rusesc pe cale maritimă. Ele ar urma să fie cele mai afectate. Şi România este clientul Moscovei. Aproximativ 20% din consumul de petrol vine din Rusia, iar livrările se fac exclusiv cu vaporul, prin Marea Neagră. Embargoul decis la Bruxelles se va vedea, inevitabil, şi la pompă. 

Claudiu Cazacu, specialist în pieţe externe: Ne-am aştepta ca, în următoarea lună de zile, să aducă poate încă 4-5% în plus la preţul carburanţilor de la nivelul actual.

Cu cât se vor scumpi carburanții la pompă

Adică o creştere a preţului carburaţilor cu aproximativ 50 de bani pe litru, într-o singură lună. Prognozele pe termen mai lung sunt şi mai pesimiste. Creşterea ar putea fi de un leu pe litru. 

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Există o prognoză care vorbeşte că, la impunerea embargoului total de ţiţei rusesc, preţul poate ajunge la 150 de dolari barilul. 15%, probabil, se va reflecta şi la pompă. Vom fi afectaţi într-o măsură importantă. O cincime din consumul nostru va trebui să fie importat din alte zone, cu alte preţuri. 

Un litru de motorină se vinde acum cu 8 lei şi 80 de bani, iar unul de benzină cu peste 8 lei şi 20 de bani. De la începtul anului, preţul motorinei a crescut cu 45%, iar cel al benzinei, cu 35%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Cât vor costa benzina și motorina la pompă, după embargoul impus petrolului rusesc. Românii, direct afectați