Fabrică închisă în România. 200 de angajați au ieșit să protesteze după decizia conducerii companiei
Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii Leoni din Luduş au protestat, joi, după decizia de închidere a punctului de lucru, solicitând să li se respecte drepturile sociale. Fondatorul grupului de iniţiativă locală online "Grupul Civic Luduş", Sergiu Stoica, a declarat, joi, pentru Agerpres, că protestul celor aproape 200 de angajaţi a fost unul paşnic, iar oamenii sunt îngrijoraţi pe motiv că li s-ar fi oferit doar două opţiuni: transferul la fabrica din Arad sau demisia.
De Redactia Observator la 02.05.2024, 15:00"Angajaţii doresc să îşi facă auzită vocea şi să sublinieze necesitatea respectării drepturilor lor fundamentale. Nu-şi doresc să demisioneze, cum li s-a solicitat, mai mult sau mai puţin transparent, dar nici nu pot să accepte mutarea la Arad, aşa cum a propus conducerea. Ei îşi doresc să beneficieze de drepturile sociale, precum şomajul, aşa cum se procedează în concedierile colective. Avem informaţii că unor angajaţi li s-ar fi dat să semneze tot felul de hârtii prin care ar renunţa la drepturile lor, iar din acest motiv i-am sfătuit să nu semneze nimic fără să citească. Ulterior, după ce am anunţat protestele, oamenilor li s-a adus la cunoştinţă că ar putea fi transferaţi şi la fabrica din Bistriţa, dar după câteva luni petrecute la Arad, la peste 300 de kilometri de casă", a explicat Stoica.
Protest la Leoni Luduş, după decizia închiderii fabricii
El a precizat că angajaţii au solicitat implicarea Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureş în acest caz, dar, deocamdată, nu au primit niciun răspuns.
Reprezentantul pe comunicare al LEONI România, Andrei Rusu, a transmis, într-un comunicat de presă, că piaţa producătoare de maşini este afectată din perspectiva rutelor de distribuţie şi a scăderii producţiei, ceea ce duce la o cerere scăzută a părţilor componente.
- Gigantul german Rheinmetall poate cumpăra Automecanica Mediaş. Tranzacţie autorizată de Consiliul Concurenţei
- O firmă italiană de top face sute de angajări în noua fabrică de la Satu Mare. Investiţie de 40 de milioane de...
- Un gigant auto francez, cu zeci de mii de angajaţi, îşi mută fabrica din Polonia în România
"De asemenea, producătorii auto sunt nevoiţi să facă tranziţia de la motoarele pe benzină şi motorină la cele hibride şi electrice, dar subvenţiile pentru maşinile electrice au scăzut în toate ţările europene, ceea ce nu încurajează vânzarea lor. În acest context, dar şi în contextul economic general, la nivelul grupului LEONI, au avut loc o serie de analize amănunţite care au evaluat eficienţa operaţiunilor noastre. După discuţii îndelungate, am identificat o nevoie de flexibilizare a modului în care lucrăm, astfel încât să ţinem pasul cu cerinţele pieţei auto. Decizia detaşării angajaţilor noştri din Luduş către alte fabrici LEONI din România, respectiv la fabricile din Arad şi Bistriţa, a fost luată ca urmare a reducerii drastice a comenzilor pentru fabrica din Luduş şi având în vedere dorinţa noastră de a păstra toţi aceşti angajaţi valoroşi în cadrul companiei", a arătat reprezentantul grupului.
Bonus și cazare asigurată pentru angajații relocați
Potrivit comunicatului, compania va sprijini relocarea angajaţilor din Luduş prin asigurarea cazării, dar şi prin oferirea unui bonus. "Din dorinţa de a afecta cât mai puţin salariaţii noştri şi pentru a păstra continuitatea în muncă, le-am oferit acestora posibilitatea de a-şi desfăşura activitatea la fabricile din Bistriţa. Până când fabricile de la Bistriţa vor avea posibilitatea de a-i integra în procesele specifice, ne-am îndreptat angajaţii spre fabrica din Arad. Astfel, pentru o perioadă de maxim cinci luni, angajaţii au posibilitatea detaşării la fabrica din Arad. Sprijinim relocarea angajaţilor noştri prin asigurarea cazării, dar şi prin oferirea unui bonus de relocare. După această perioadă, activitatea angajaţilor noştri se va relua la fabricile din Bistriţa. Compania va pune la dispoziţie transportul gratuit până la locul de muncă şi retur. LEONI a investit continuu în formarea şi specializarea angajaţilor, cea mai importantă resursă a companiei. Apreciem contribuţia, profesionalismul şi dedicarea de care angajaţii LEONI dau dovadă zi de zi", a susţinut compania.
Conducerea grupului a completat că a demarat discuţii cu organizaţia sindicală pentru analizarea fiecărei situaţii în parte.