FT: România ar putea bloca cumpărarea E.ON de către MVM. Ungurii au oferit o sumă de patru ori mai mare decât face
Guvernul ia în considerare blocarea preluării E.ON România de către compania maghiară MVM, din cauza preocupărilor legate de Rusia. Într-o declarație pentru Financial Times, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că Bucureștiul ar putea merge pe urmele Spaniei care a blocat recent o preluare din motive de securitate. MVM a oferit o sumă de patru ori mai mare decât a fost evaluată tranzacţia.
De Redactia Observator la 10.01.2025, 11:51- Primul oraş din România în care fumatul ar putea fi interzis în parcuri şi în locurile de joacă. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Cristian Pîrvulescu, despre indecizia Coaliției în cazul lui Crin Antonescu: "Este evident că PSD dorește să aibă un candidat"
Oferta Ungariei pentru un important furnizor de energie din România este în curs de revizuire după ce au apărut suspiciuni legate de motivele din spatele supralicitaţiei, existând inclusiv temeri de influență rusă, potrivit ministrului român al Energiei, relatează Financial Times (FT).
Grupul energetic de stat al Ungariei MVM a depus recent o ofertă peste cea a altor companii interesate să achiziționeze rețeaua românească de distribuție a gazelor și energiei electrice deținută de nemţii de la E.ON. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times că preluarea ar putea fi blocată din motive de securitate, într-o mișcare similară cu cea a Spaniei de anul trecut, când Madridul a oprit fuziunea companiei sale feroviare cu o companie maghiară, parțial din cauza legăturilor acesteia cu Rusia. "Am văzut precedentul din Spania unde o tranzacție care implica o entitate maghiară a fost respinsă de un comitet similar cu cel din România", a spus Burduja. "Va trebui să luăm în considerare toate acestea pentru a ajunge la o decizie."
E.ON Energie România furnizează energie electrică și gaze pentru milioane de clienți români, având o cotă de piață care se apropie de 50%, a spus el. MVM este a doua companie ca mărime din Ungaria după venituri și a fost principalul importator de gaz rusesc în Ungaria. De asemenea, operează o centrală nucleară proiectată de Rusia în Ungaria, care este extinsă sub egida Rosatom, gigantul nuclear de stat al Moscovei.
MVM a oferit de 4 ori mai mult pentru pachetul majoritar de acțiuni la E.ON Energie
Compania maghiară s-a oferit să plătească până la 200 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni la E.ON Energie, în timp ce Burduja a estimat că nu valorează mai mult de 50 de milioane de euro, relatează FT. Oferta a fost cu mult peste ceea ce erau dispuși să plătească concurenții, printre care două companii energetice românești, deținute de stat. Burduja a spus că serviciile de informații vor contribui la evaluarea riscului preluării E.ON Energie de către MVM.
"Valoarea tranzacției va fi analizată... le fel și potențialele implicații pe piața energiei", a spus el. "[Vom] investiga în continuare, probabil cerând și un punct de vedere din partea instituției de securitate națională"."Nu vom permite gazului rusesc să intre în țară", a spus Burduja, adăugând că guvernul plănuieşte exploatarea propriilor resurse de gaze naturale și achiziţii suplimentare de pe piața spot.
România este deosebit de sensibilă la orice tip de influență rusă, având în vedere apropierea de războiul din Ucraina și după ce a anulat alegerile prezidențiale din cauza unor presupuse ingerinţe ruse, aminteşte FT. Premierul ungar Viktor Orban a criticat în mod repetat sancțiunile UE asupra sectorului energetic rus, declarând că Occidentul "se împuşcă în picior" respingând gazul ieftin.
Orban a declarat în decembrie pentru Financial Times, după ce a discutat despre tranzacţie cu premierul român Marcel Ciolacu, că mai sunt "probleme restante" de rezolvat. "Premierul român a ridicat aceste probleme și a cerut... să înființeze un grup de lucru comun care să calmeze pe toată lumea și să facă totul transparent", a spus Orban, care nu a răspuns la întrebările despre implicarea Rusiei în acord.
MVM a declarat că va coopera cu autoritățile române, dar a refuzat să discute detalii despre o tranzacție în derulare. Compania a spus că portofoliul său regional de achiziții de gaze este divers atât în ceea ce privește sursele, rutele, cât și maturitatea.
Gazul rusesc furnizat de Gazprom "constituie doar 40% din portofoliul comercial regional total", a spus compania. MVM primește gaz rusesc printr-o conductă care traversează Turcia, ultima rută rămasă către Europa după ce acordul de tranzit între Gazprom și Ucraina s-a încheiat pe 1 ianuarie.