Antena LIVE

Curs valutar

Video

Guvernul pregătește o aplicație unică pentru servicii publice. Când va fi gata

Inteligenţa artificială este viitorul serviciilor publice din România. Confruntat cu un val masiv de pensionări în rândul funcţionarilor publici, Guvernul a decis să implementeze soluții de inteligență artificială în administrația publică. Până la finalul anului 2026 va exista o aplicație unică a statului român prin care cetățenii vor putea accesa servicii publice, de la radierea unei mașini, la obținerea cazierului sau înscrierea copilului la liceu.

De la 17.07.2024, 13:41
WhatsApp
Vezi și:

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat, miercuri, că 18 ministere şi agenţii guvernamentale vor putea să proceseze automat seturi uriaşe de date printr-o finanţare de 20 de milioane de euro şi a precizat că o mare parte din munca funcţionarilor va putea fi înlocuită de noile tehnologii.

"Vorbim despre ceea înseamnă inteligenţa artificială în administraţia publică din România. În momentul de faţă derulăm proiecte care folosesc această nouă tehnologie şi pot să dau cel mai recent exemplu, un proiect de procesare automată a datelor pe care l-am deschis în urmă cu aproximativ două luni prin care 18 ministere şi agenţii guvernamentale vor putea să proceseze automat seturi uriaşe de date printr-o finanţare de 20 de milioane de euro şi mai mult vorbim despre o statistică pe care a publicat-o INS şi ANFP-ul, prin care în următorii trei ani, aproximativ 30% din corpul funcţionalilor publici din România urmează să iasă la pensie. Este evident că munca acestor funcţionari, o mare parte din munca lor va putea să fie înlocuită de aceste noi tehnologii prin transformarea digitală a statului român. Din acest punct de vedere, suntem pregătiţi. Avem cele mai noi reglementări la nivel mondial, cea mai updatată strategie de aplicare a unei tehnologii emergente şi suntem gata să o punem şi în practică", a declarat Bogdan Ivan, miercuri, într-o conferinţă de presă pe tema adoptării Strategiei Naţionale de Inteligenţă Artificială şi a dezvoltării tehnologiilor emergente, potrivit News.ro.

El a precizat că sunt pregătite două proiecte pentru ca funcţionarii publici să înveţe să folosească această nouă tehnologie. 

"Din punct de vedere al aplicaţiilor concrete, pot să spun că pentru a ne asigura că funcţionarii publici din România vor şti cum să folosească această tehnologie, avem pregătite două proiecte extrem de importante şi anume un proiect de 10 milioane de euro la Agenţia Naţională a Funcţionariilor Publici prin care peste 30.000 de funcţionari vor dobândi competenţe digitale. Şi pentru că nu lăsăm nici mediul privat în urmă am semnat contractul în urmă cu două zile pentru Platforma Naţională de E-learning pentru companiile mici mijlocii din România, prin care ele vor avea acces la cele mai noi tehnologii, vor putea să pregătească angajaţii pentru a găsi care sunt acele nevoi de bază în companiile lor. Şi pe acea platformă o vom profila în aşa fel încât folosind cele mai mari companii de tehnologie la nivel mondial, să putem să aducem cursuri şi pentru funcţionarii publici din România, dar şi pentru companiile din ţara noastră, pentru a şti cum să lucreze cu aceste noi tehnologii: inteligenţa artificială, cloud computing şi aşa mai departe", a explicat Bogdan Ivan.

Pe acelaşi subiect

El a fost întrebat dacă poate da şi exemple concrete despre cum inteligenţa artificială va putea schimba modul de lucru în instituţii. 

"Vă dau exemplul Ministerul Educaţiei. Tot softul lor de plăţi pentru sute de mii angajaţi din sistemul de educaţie va putea să fie procesat mult mai simplu şi uşor în clipa în care vei avea acest sistem automat. Nu vei mai avea nevoie de mii de contabili în fiecare entitate, ci vei putea să setezi direct de la nivel central modul în care se distribuie salariile şi se face pontajul şi se face corelarea dintre pontaj şi salarizare pentru fiecare dintre aceşti angajaţi. De exemplu, la APIA sau la AFIR vei putea să procesezi automat toate acele dosare, toate acele aplicaţii pentru finanţările europene. Nu vei mai avea nevoie ca un funcţionar să stea în spate, să verifice fiecare filă şi să dea ok, ok, ok. Vei seta foarte clar care sunt itemii pe care trebuie să îi îndeplinească o aplicaţie, ei vor fi standardizaţi şi automat când vei încărca un proiect de sute de pagini, vei avea la final raportul dat de acest sistem de procesare automată a datelor, care spune ok, este conform, merge mai departe spre valoarea calitativă. În principal, finanţările europene, precum şi procesele birocratice repetitive", a mai declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

guvern inteligenta artificiala
Întrebarea zilei
Ați accesa un credit prin programul Family Start pentru a acoperi alte credite existente?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ceaiul pe care trebuie să-l bei obligatoriu începând cu luna noiembrie. Este...
Fanatik.ro
Publicat 03.11.2024
Inundațiile din Spania sunt șocante, dar nu complet surprinzătoare. Cum se...
spotmedia.ro
Publicat 30.10.2024
Până când putem da vina pe părinți?
spotmedia.ro
Publicat 27.10.2024
Acești pensionari din România primesc pensii MAI MICI, după recalculare. Care...
Gandul
Publicat 03.11.2024
Cât costă blocurile „fantomă” din comunism, vândute în întregime. Au...
Adevărul
Publicat 03.11.2024
Iustina Luchian de la Insula Iubirii și fetița ei au fost externate din spital....
A1
Publicat 02.11.2024
Horoscopul zilei de 4 noiembrie 2024. Leii se află în centrul atenției. Află...
CaTine
Publicat 03.11.2024
Roxana Blenche, schimbare de look. Ce și-a făcut la păr prezentatoarea de la...
spynews.ro
Publicat 02.11.2024
Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția...
GSP
Publicat 02.11.2024
Ce pun turcoaicele în pilaf pentru a ieși cremos, gustos și cu o savoare de...
Click.ro
Publicat 02.11.2024
Confirmare citire SMS pe Android. Cum îți dai seama dacă cineva ți-a citit...
Useit
Publicat 03.11.2024
Acum s-a aflat totul. De ce inundațiile din Spania au făcut atât de multe victime
Redacţia.ro
Publicat 02.11.2024
Soțiile lui Beniamin Lup, liderul unui ONG cu relații în SUA, moarte în...
libertatea.ro
Publicat 03.11.2024
Sabrina Carpenter a purtat un costum sclipitor de iepuraș în timpul...
ZU
Publicat 03.11.2024
Clătite brașovene. Rețetă de clătite umplute și preparate pane
Hello taste
Publicat 03.11.2024
Consecințele negative ale pedepselor fizice aplicate copiilor. Ce spun cele mai...
Deparinti
Publicat 02.11.2024
Județele în care puterea banilor se apropie de Europa. Unde își...
ziare.com
Publicat 03.11.2024
Cum arată acum soția și fiica actorului Mario Cimarro din telenovela...
Happy
Publicat 01.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de sigur este cuptorul cu microunde. Care sunt efectele folosirii acestui...
Medicool
Publicat 03.11.2024