Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Câţi bani pierde România anual din evaziunea fiscală. Experţii vin cu o soluţie implementată deja în SUA

Guvernul vrea să combată evaziunea fiscală cu inteligenţa artificială. Înşelătoria de tip carusel, prin care marile companii fentează plata Taxei pe Valoare Adăugată ar putea fi descoperită când modulul antifraudă va deveni funcţional. România este codaşa Europei la colectarea TVA.  

de Florentina Lazăr

la 13.07.2024 , 21:01

Ce nu au putut să descopere inspectorii fiscali în ultimii 30 de ani ar putea face inteligenţa artificială. Ministerul Finanțelor vrea să combată una dintre cele mai complexe scheme de evaziune fiscală, fraudă de tip carusel, care implică firme fictive şi companii paravan. De la 1 august modulul antifraudă va fi conectat la E-factură şi va detecta evaziunea fiscală de pe tot lanțul. În plus, Fiscul va avea acces la bazele de date europene pentru a putea verifică tranzacţiile intracomunitare. 

"Sunt firmele organizate în scopul fraudării TVA. Odată identificată să zicem partea din firme care sunt integrate în carusel, organele de inspecție antifraudă se deplasează la față locului și iau măsurile de rigoare", a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Statul român pierde aproape 200.000 euro din TVA

Vezi și

Spre exemplu, patru firme fac tranzacţii cu aceleaşi mărfuri în valoare de 1 milion de euro. Prima, din Uniunea Europeană, vinde bunurile către o companie din România fără să plătească taxe. A două, revinde produsele şi aplică TVA de 19%. Însă nu plăteşte 190.000 euro la Fisc şi dispare cu banii. Nu înainte că produsele să fie vândute din nou, iar ultima companie de pe lanţ să ceară rambursarea sumei din TVA de la buget. Statul român pierde astfel aproape 200.000 euro din TVA. Cu cât sunt mai multe firme pe lanţ, cu atât e mai greu de demonstrat fraudă. 

"Acea mult discutată și nu prea râvnită se pare digitalizare a ANAF trebuie făcută pentru a ajunge la un grad de colectare rezonabil. De ce să lăsăm lăsăm evazioniștii să trăiască extraordinar de bine și guvernul să fugă tot timpul după niște bani", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.

Experţii vin cu altă soluţie implementată deja în SUA

Experţii vin cu altă soluţie implementată deja de Statele Unite ale Americii. "Taxarea inversă pe tot lanțul de business to business. Practic să nu mai circule TVA-ul între companiile din lanț", propune Gabriel Sincu, expert fiscal.

România pierde din evaziune fiscală 16 miliarde de euro pe an, adică peste 500 de euro pe secundă. Cu acești bani am putea construi, spre exemplu, 800 de școli sau 1.600 de kilometri de autostrada. Din această sumă, 7 miliarde sunt bani necolectaţi din Taxa pe Valoare Adăugată, cea mai importantă sursă de venit la buget. 

Guvernul monitorizează prin GPS transporturile de carne, peşte, lactate şi tutun

În lupta cu evaziunea fiscală, Guvernul monitorizează prin GPS transporturile de carne, peşte, lactate şi tutun. În plus, 2.000 de sigilii inteligente pentru traficul de mărfuri vor ajunge în țară anul acesta. "Sigiliul vine și dublează raportarea oricărui tip de marfă. Ce vor să ne mai facă, să ne pună zgarda de gât de la patron până la ultimul angajat din firma?", spune Augustin Hagiu, lider Federaţia Operatorilor Români de Transport.

Guvernul cumpără 26 de scannere inteligente pentru Vămi care vor fi amplasate în punctele fierbinți ale evaziunii fiscale. 9 dintre acestea vor fi funcţionale până la finalul anului. 

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri economice » Câţi bani pierde România anual din evaziunea fiscală. Experţii vin cu o soluţie implementată deja în SUA