Herghelia de la Cislău renaște odată cu reluarea curselor la Hipodromul din Ploiești
Sunt mai bine de 15 ani de când rase renumite de cai au fost crescute la noi în umbră, fără să-şi arăte adevărata valoare, cea pe care o pot demonstra doar la cursele oficiale. Şi asta pentru că România nu a mai găzduit competiţii de profil.
De Redactia Observator la 30.09.2018, 10:49Sunt mai bine de 15 ani de când rase renumite de cai au fost crescute la noi în umbră, fără să-şi arăte adevărata valoare, cea pe care o pot demonstra doar la cursele oficiale. Şi asta pentru că România nu a mai găzduit competiţii de profil. Pursângele Englez sau Girdan au fost crescuţi doar de dragul frumuseţii lor în herghelia de la Cislău, din judeţul Buzău, de exemplu. De acum însă, frumoasele animale au şansa să-şi arate măsura şi în privinţa abilităţilor sportive, pentru că au fost reluate cursele pe Hipodromul din Ploieşti, singurul din ţară. Pentru proprietarii lor vestea e cu atât mai bună cu cât, odată confirmat în întrecerile oficiale, un cal îşi măreşte semnificativ valoarea.
În Herghelia din Cislău e mare agitaţie. Locul parcă a prins viaţă de când hipodromul din Ploieşti, singurul din ţară, şi-a redeschis porţile. Iar cailor din rasa Pursânge Englez nu le rămâne decât. să facă spectacol la curse. Sunt peste 15 ani de când au fost crescuţi în spatele grajdurilor doar pentru montă publică.
CRINA POPA, inginer zootehnist la Herghelia Cislău: Pursângele Englez a fost permis ca infuzie în nucleele diferitor rase, conform principiilor de creştere a raselor respective. Au fost şi exportaţi la un moment dat.
93 de cai de rasă sunt crescuţi şi antrenaţi pentru concursuri aici. Iar asta înseamnă muncă multă pentru o întreagă echipă. Pursângele Englez este o rasă renumită pentru performanţele curselor de galop, în timp ce gidranul este o rasă de tracţiune uşoară şi de călărie.
BELA GABOS, șeful Hergheliei Cislău: Herghelia de la Cislău este unică datorită raselor pe care le deţinem acolo, în primul rând Pursânge Englezul. Suntem singura herghelie de stat care creşte şi testează pentru curse de galop şi cu rasa Gidran, care e singura rasă care a rămas rasă curată, doar la Herghelia Cislău.
Pentru armăsari se anunţă o perioadă glorioasă. Iar bucuria e la fel de mare şi pentru cei care le vor fi camarzi în curse.
Caii care participă şi obţin rezultate bune în concursuri sunt vânduţi pe sume mari. În România, există aproximativ 1.400 de cai de rasă, crescuţi în 12 herghelii de stat şi patru depozite de armăsari.