Hotelierii de pe litoral se plâng de lipsa turiștilor, înaintea sezonului estival
În prag de sezon estival, hotelierii de pe litoral plâng din cauza secetei de turişti. Vremea nu ţine mereu cu ei şi, în lipsa unor strategii care să le aducă profit, cer Ministerului Educaţiei să prelungească vacanţa de vară a elevilor.
De Redactia Observator la 05.05.2019, 00:32În prag de sezon estival, hotelierii de pe litoral plâng din cauza secetei de turişti. Vremea nu ţine mereu cu ei şi, în lipsa unor strategii care să le aducă profit, cer Ministerului Educaţiei să prelungească vacanţa de vară a elevilor. Asta în timp ce vecinii bulgari continuă să ne dea lecţii de turism. Indiferent de vreme sau de vacanţă, au hotelurile pline.
În afară de culoarea turquoaz a mării atunci când e liniştită, alte motive de bucurie nu prea sunt pentru cei câţiva turişti aflaţi în aceste zile pe litoral.
În contrast cu peisajul din staţiunile de la noi, cele ale bulgarilor au turişti încă de la început de aprilie. Acolo, hotelierii reuşesc să atragă turişti străini.
La noi, pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, ajung aeronave din putine orase straine. Londra, Istanbul şi Tallinn. In timp ce aeroportul "rival" Burgas este plin de turisti străini.
Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare din România: Ei nu trăiesc de pe urma turiştilor bulgari, ci de pe urma turiştilor germani, ruşi, desigur şi români. Ne-a lipsit o strategie de promovare, ne-au lipsit evenimentele pe care le aveam cu ani în urmă.
Iar acest lucru s-a văzut şi de Paşte. 40.000 de turişti au petrecut pe litoralul nostru, în timp ce la bulgari, 20.000 de turişti au fost doar români.
Emilia Posea, recepţioner: Nu prea există ofertă de All-inclusive în România, iar la ei există şi românii sunt obişnuiţi cu All-inclusive. La hoteluri, există oferte puse pe site-uri, puse pe agenţii. La noi nu există încă asta.
În lipsa promovării în afara ţării, hotelierii cer să se lungească vacanţa elevilor după data de 9 septembrie.
Cristian Bărhălescu, agent de turism: Vacanţa copiilor este un mare ajutor pentru industria turistică din România. Bineînţeles, o vacanţă mai lungă duce şi părinţii şi bunicii către mare, către munte.
Ecaterina Andronescu, Ministrul Educaţiei: Sigur că îl respect şi pe cel pe care doreşte să obţină profit pentru că plăteşte impozit şi impozitul ajunge şi la şcoli, dar cred că întâi şi întâi trebuie să promovăm interesul şcolii.
În timp ce bulgarii prosperă pe seama noastră, noi pierdem.
Mohammad Murad, preşedintele FPTR: România pierde în jur de 5 miliarde de Euro. Multe unităţi nu deschid că nu avem forţă de muncă. Iar eu am fost personal plecat după forţă de muncă în străinătate şi-am ajuns într-o ţară cu peste 20 de milioane de şomeri, Etiopia.
În fiecare an, aproape un milion de români isi petrec vacanta de vara pe litoralul bulgaresc.