Hotelierii vor reguli mai aspre pentru cei care îşi închiriază locuinţele pe diferite platforme
După scandalul dintre taximetrişti şi aplicaţiile de ride sharing, acum globalizarea îi supără pe hotelieri. Industria e nemulţumită de felul în care sunt reglementate platformele prin care se închiriază locuinţe, aşa că cer legi dedicate şi reguli mai aspre.
De Alexandra Marin la 24.08.2021, 21:50- 8.000 de locuinţe sunt disponibile pentru a fi închiriate în Bucureşti, în regim hotelier.
Alexandru a cumpărat un apartament în Braşov, după care l-a închiriat pe una dintre cele mai cunoscute platforme de profil.
Alexandru Gafiţa, proprietar: Lunile Iulie şi August, nu ne-am aşteptat, dar a fost plin. Nu am avut nici măcar o singură zi liberă. Preţul începe de la 380 de lei până la 580 de lei, în funcţie de ziua din săptămână.
Ca el sunt tot mai mulţi, însă acest tip de business îi deranjează pe cei care au hoteluri.
Călin Ile, preşedinte IFHR: Economia colaborativă, sharing economy, ar trebui să funcţioneze şi ea după nişte reglementări. Să se înregistreze la Fisc, să respecte toate reglementările care există astăzi în România, mai exact să ia acrodul vecinilor şi, din punctul nostru de vedere, să nu depăşescă un anumit număr de camere.
8.000 de locuinţe sunt disponibile pentru a fi închiriate, în regim hotelier, în Bucureşti
În Paris, spre exemplu, un proprietar nu poate avea mai mult de cinci camere pe o platformă, iar numărul zilelor în care acestea pot fi închiriate a fost limitat.
Bogdan Chiriţoiu, preşedinte Consiliul Concurenţei: Dacă cineva vrea 100 de camere, atunci trebuie să respecte regulile pe care le respectă orice hotel.
Concurenţa devine din ce în ce mai strânsă nu doar din punct de vedere al calităţii sau preţurilor, ci şi ca număr de camere. În Bucureşti, spre exemplu, există în momentul de faţă în jur de 12.000 de camere de hotel şi aproximativ 8.000 de locuinţe, fie că vorbim despre apartamente sau case, închiriate prin astfel de platforme.
Acum, mai ales din cauza pandemiei, în multe hoteluri din oraşe suflă vântul. Turiştii, însă, aleg diferit, în funcţie de nevoi.
Principalele avantaje ale închirierii unei locuinţe prin platfome precum Airbnb sunt preţurile mai mici şi intimitatea. În schimb, hotelul respectă standarde clare de curăţenie şi confort, asigură siguranţa turiştilor, iar de multe ori îi scapă de grija meselor. Cei din industrie estimează că hotelurile vor reveni la încasările din 2019 abia peste trei ani.