Iancu Guda: "Dacă ar fi ajuns Georgescu preşedinte am fi falimentat toţi, ajungeam în colaps". Ce ne aşteaptă în 2025, indiferent cine va fi la Cotroceni
Vestea bună este că bursa este acum pe o linie bună după ce scăzuse brusc însă chiar şi aşa, anul viitor nu arată prea bine, spun analiştii.
De Iancu Guda la 07.12.2024, 14:52Indiferent de alegeri, anul viitor trebuia să aibă o ajustare a deficitului pentru că anul acesta aterizăm pe 8%, trebuia să fie doar 5%. Statul român a încasat cu 22% mai mult decât a încasat. Diferenţa este foarte mare. Avem două probleme structurale, indiferent de cine va fi la guvernare. Vorbim de peste 110 miliarde de lei, care trebuiau reduşi fie tăieri de cheltuieli din sectorul public, fie prin creştere de venituri, de preferat fără creşteri de taxe. Există şi un risc de recesiune pentru că deja economia frânează.
Impactul firmelor străine în economia românescă
Au fost cheltuieli sociale, creşteri de pensii şi de salarii, iar la venituri nu s-a încasat suficient. Aceste alegeri care aduc instabilitate a crescut costul de finanţare. A scăzut încrederea în România. După anularea alegerilor, costul de finanţare a scăzut. Românii trebuie să înţeleagă că aceste companii străine contează foarte mult în România. Primele 1.000 companii din România susţin jumătate din economie prin taxe şi salarii. Din primele 1.000 de companii, 800 sunt străine. Dacă dispare jumătate din economie, nu poţi să pui la loc instant alte companii.
Dacă ar fi ajuns Călin Georgescu, cu măsurile pe care le-a anunţat, am fi falimentat toţi, ajungeam în colaps. Anularea acestor alegeri a fost confirmată de pieţe. După ce s-au anulat alegerile, imediat bursa a crescut. Firmele străine au capital străin, dar ele când vin în România cumpără un teren, de la un român, ridică o clădire cu o firmă de construcţii din România, angajează oameni din România. În acest moment, 2 milioane de români îşi primesc salariile de la firme străine, dar aceşti români cumpără mâncare şi alte bunuri tot aici în România.