Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ideea inedită cu care un oltean a dat lovitura în România. Afară deja este o practică veche: "E o producţie de viitor"

După legume, a venit vremea viţei să dea rod la adăpostul solariilor. Un oltean este cel care şi-a luat inima în dinţi şi a pus în practică tehnologia care se foloseşte deja cu succes de ani buni peste hotare. A cules deja prima recoltă şi a ieşit cu ea în pieţe. Oamenilor le vine greu să creadă că nu sunt din import şi că pot mânca mai devreme struguri din producţie locală.

De la 17.08.2022, 21:04
WhatsApp
Vezi și:

Pe Ion Păunel l-am găsit în vie. Peisajul nu e unul obişnuit, viţa sa nu creşte sub cerul liber, ci în solariile de legume. Producătorul culege strugurii care au dat în pârg în ultimele zile şi e tare mândru de rodul muncii sale.

Ideea inedită cu care un oltean a dat lovitura în România

Ion Păunel - producător: Noi suntem legumicultori din tată-n fiu, dar acest tip de cultură de viţă de vie în spaţiu protejat mă va determina în timp să renunţ la o parte dintre legumele pe care le cultivam. Ea va fi cultura predominantă.

Strugurii sunt dulci, zemoşi şi aromaţi, iar viticultorul are încredere că vânzarea va merge bine. În piaţă însă, provocarea este să îi convingă pe clienţi că nu face bişniţă cu fructe aduse din import.

Pe acelaşi subiect

Ion Păunel - producator: O parte din consumatori chiar mi-au spus domne, păi cum să cumpărăm struguri de import când au apărut cei româneşti? Păi eu sunt cel care produce strugurii româneşti.

Deşi prea puţin cunoscută la noi, cultura de viţă de vie în spaţii protejate este predominantă în unele regiuni din Spania, de pildă. Iar în Republica Moldova tot mai mulţi viticultori au trecut la această metodă. Nu este greu de pus în practică, dar nici nu poţi schimba foaia peste noapte. Producătorul oltean şi-a luat alături un specialist care să îl îndrume. După 30 de ani de muncă în vii şi livezi, Toma Solomon, acum pensionar, şi-a regăsit motivaţia de a petrece ore în şir în câmp. După ce a studiat tehnologia şi cultura, a ajuns la o concluzie clară:

Toma Solomon - tehnician viticol: E o producţie de viitor. Şi nu va ţine 50 de ani această vie. Poate să ţină şi o sută de ani.

Viţa crescută în solarii intră în ciclu de producţie mai devreme decât cea din câmp. Are nevoie de mai puţine tratamente fito sanitare şi e ferită de dăunători. Fructele se coc cu 40, 45 de zile mai devreme, spune inginerul. Iar producţia depăşeşte orice aşteptare.

Cristina Oprea - reporter Observator: Nu numai faptul că se coc mult mai devreme faţă de strugurii crescuţi în mod tradiţional reprezintă un avantaj al acestei culturi. Dar şi greutatea la care pot ajunge este impresionantă. Iată: un singur ciorchine poate avea un kilogram 800 de grame.

Iar când întreaga comună face legumicultură, să fii singurul producător de struguri în solarii e un alt atu, mai spune bărbatul. Dar în timp ce unii consăteni privesc cu admiraţie ideea sa, alţii nici nu vor să audă de viţă de vie cultivată în solar.

Femei-reporter: Nu, nu!

- De ce?

- Păi asta este. Fiindcă aşa ceva nici nu îmi trece prin cap.

- Am auzit. Cred că e o idee bună, că în alte ţări deja se foloseşte metoda.

Prin tehnologia spaţiilor protejate se produc între 80 şi 120 de tone de struguri pe hectar. Iar de pe o cultură tradiţională se pot recolta între 25 şi 40 de tone la hectar.

Cristina Oprea

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare. ...

struguri solarii productie
Întrebarea zilei
Impozit de 70% pe transferurile între rude, dacă banii nu sunt justificaţi. Sunteţi de acord?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025