Antena LIVE
Video

Ideea inedită cu care un oltean a dat lovitura în România. Afară deja este o practică veche: "E o producţie de viitor"

După legume, a venit vremea viţei să dea rod la adăpostul solariilor. Un oltean este cel care şi-a luat inima în dinţi şi a pus în practică tehnologia care se foloseşte deja cu succes de ani buni peste hotare. A cules deja prima recoltă şi a ieşit cu ea în pieţe. Oamenilor le vine greu să creadă că nu sunt din import şi că pot mânca mai devreme struguri din producţie locală.

De la 17.08.2022, 21:04

Pe Ion Păunel l-am găsit în vie. Peisajul nu e unul obişnuit, viţa sa nu creşte sub cerul liber, ci în solariile de legume. Producătorul culege strugurii care au dat în pârg în ultimele zile şi e tare mândru de rodul muncii sale.

Ideea inedită cu care un oltean a dat lovitura în România

Ion Păunel - producător: Noi suntem legumicultori din tată-n fiu, dar acest tip de cultură de viţă de vie în spaţiu protejat mă va determina în timp să renunţ la o parte dintre legumele pe care le cultivam. Ea va fi cultura predominantă.

Strugurii sunt dulci, zemoşi şi aromaţi, iar viticultorul are încredere că vânzarea va merge bine. În piaţă însă, provocarea este să îi convingă pe clienţi că nu face bişniţă cu fructe aduse din import.

Pe acelaşi subiect

Ion Păunel - producator: O parte din consumatori chiar mi-au spus domne, păi cum să cumpărăm struguri de import când au apărut cei româneşti? Păi eu sunt cel care produce strugurii româneşti.

Deşi prea puţin cunoscută la noi, cultura de viţă de vie în spaţii protejate este predominantă în unele regiuni din Spania, de pildă. Iar în Republica Moldova tot mai mulţi viticultori au trecut la această metodă. Nu este greu de pus în practică, dar nici nu poţi schimba foaia peste noapte. Producătorul oltean şi-a luat alături un specialist care să îl îndrume. După 30 de ani de muncă în vii şi livezi, Toma Solomon, acum pensionar, şi-a regăsit motivaţia de a petrece ore în şir în câmp. După ce a studiat tehnologia şi cultura, a ajuns la o concluzie clară:

Toma Solomon - tehnician viticol: E o producţie de viitor. Şi nu va ţine 50 de ani această vie. Poate să ţină şi o sută de ani.

Viţa crescută în solarii intră în ciclu de producţie mai devreme decât cea din câmp. Are nevoie de mai puţine tratamente fito sanitare şi e ferită de dăunători. Fructele se coc cu 40, 45 de zile mai devreme, spune inginerul. Iar producţia depăşeşte orice aşteptare.

Cristina Oprea - reporter Observator: Nu numai faptul că se coc mult mai devreme faţă de strugurii crescuţi în mod tradiţional reprezintă un avantaj al acestei culturi. Dar şi greutatea la care pot ajunge este impresionantă. Iată: un singur ciorchine poate avea un kilogram 800 de grame.

Iar când întreaga comună face legumicultură, să fii singurul producător de struguri în solarii e un alt atu, mai spune bărbatul. Dar în timp ce unii consăteni privesc cu admiraţie ideea sa, alţii nici nu vor să audă de viţă de vie cultivată în solar.

Femei-reporter: Nu, nu!

- De ce?

- Păi asta este. Fiindcă aşa ceva nici nu îmi trece prin cap.

- Am auzit. Cred că e o idee bună, că în alte ţări deja se foloseşte metoda.

Prin tehnologia spaţiilor protejate se produc între 80 şi 120 de tone de struguri pe hectar. Iar de pe o cultură tradiţională se pot recolta între 25 şi 40 de tone la hectar.

Ți-a plăcut acest articol?

struguri solarii productie
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la...
Useit
Publicat 04.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024