EXCLUSIV: Impozitarea progresivă și creșterea cotelor reduse de TVA - recomandările FMI pentru a nu ajunge în categoria "junk"
Se anunţă vremuri grele pentru noi toţi. Taxele şi impozitele ar putea creşte. Experţii FMI, care se află în aceste zile în România, le recomandări guervenanţilor măsuri dure pentru a diminua gaura din buget. Printre acestea: dublarea impozitului pentru angajaţii cu venituri mari şi creşterea TVA la 21 la sută.
De Florentina Lazăr la 03.02.2025, 19:47Delegaţia FMI, condusă de sud-coreeanul Joong Shik Kang, a avut întâlniri astăzi cu reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, BNR, Consiliului Fiscal şi ANAF. Potrivit surselor Observator, experţii străini au făcut recomandări autorităţilor de la Bucureşti.
FMI recomandă taxe şi impozite mai mari
Specialiştii internaţionali au cerut ca cei care câştigă mai mult să plătească taxe mai mari. Impozitarea progresivă a fost recomandată de FMI de mai mulţi ani. Într-un raport, specialiştii au venit cu mai multe variante: 10% impozit, aşa cum este în prezent pentru cei cu venituri mici şi medii şi 20% pentru cei bogaţi. În această categorie ar intra 650.000 de români. Un scenariu şi mai sumbru: 16% şi 20% sau 16% şi 25%. Şi Banca Mondială a venit cu propuneri similare: 6% impozit pentru câştiguri sub 6.600 lei, 12% pentru venituri de până la 15.750 lei şi 18% pentru cei care câştigă mai mult.
"O impozitare suplimentară a salariilor nu cred că va aduce venituri suplimentare la stat, deja un salariat plăteşte 42% din salariu taxe şi impozite şi apoi mai plăteşte şi TVA. E nesustenabil pentru salariaţi să plătească atâtea taxe", a declarat Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA. Guvernul a decis însă ca anul acesta să fie păstrată cota unică.
FMI recomandă şi creşterea cotei standard de TVA de la 19 la 21%. Măsura ar însemna preţuri mai mari la majoritatea produselor şi serviciilor.
Experţii le-au prezentat reprezentanţilor Ministerului Finanţelor şi alte două scenarii. Eliminarea cotei reduse de TVA de 5%. Astfel, manualele, locuinţele sociale, produsele bio ar putea avea TVA 9%. Iar cota de TVA de 9% ar putea creşte la 13 sau 14%. În acest scenariu, mâncarea şi medicamentele s-ar putea scumpi chiar şi cu 5 la sută.
"O creştere a TVA-ului ar fi pentru România o lovitura din punct de vedere economic, inflaţia ar fi influenţată negativ, puterea de cumpărare a românilor va fi degradată", spune Dan Schwartz, expert fiscal.
Discuții au fost și legate de impozitarea proprietăților. Din 2026, impozitul se va calcula în funcție de valoarea clădirii și nu de suprafața, așa cum e în prezent. Taxele s-ar putea tripla. Până atunci însă, reprezentanții Ministerului Finanțelor le-au transmis experților FMI ca se lucrează la platforma informatică, iar datele de la cadastru urmează să fie încărcate în sistem.
La un pas de retrogradare la "junk"
Vizita FMI vine după ce două agenţii importante de rating au revizuit perspectiva României de la stabil la negativ. Suntem la un pas să fim retrogradaţi la "junk", adică ţară nerecomadată investitorilor. Întrebat ce şanse sunt să ajungem la junk în acest an, ministrul Finanţelor Tánczos Barna răspunde: "Exclus. Ne uităm la indicatorii economici, ne uităm la dezvoltarea economică, soliditatea economiei româneşti, la bugetul făcut pe 7% şi angajamentul guvernului".
Experţii îl contrazic. "înseamnă statistic vorbid 30% şanse să fim retrogradaţi în următoarele 12 luni. Ieşiri de capital, posibila depreciere a leului şi dobânzi mai mari. Dacă vom fi retrogradaţi, probabil chiar vom ajunge să avem un acord cu FMI", a explicat Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA.
Iar recomandările experţilor ar deveni obligaţii. Aşa cum au fost în 2010, când Guvernul a fost nevoit să scadă salariile şi pensiile şi să crească TVA-ul de la 19 la 24%. Vizita delegaţiei FMI se va încheia vineri, după o discuţie cu premierul.