Video Se digitalizează pensiile. Cum pot fi accesate online taloanele, biletele de tratament, vechimea în muncă sau contribuțiile
Drumurile la ghişeele Caselor de Pensii vor deveni istorie pentru seniorii obişnuiţi cu smartphone-urile sau calculatoarele. De anul viitor, îşi vor putea vedea cupoanele de pensie în format electronic într-o aplicaţie. Şi nu doar pentru ei se anunţă schimbări radicale. Cei care vor să depună dosarele de pensie o pot face cu un singur click.
Casa de Pensii pregătește un nou sistem informatic, finanțat din fonduri europene, prin care vârstnicii vor avea acces la un spațiu privat virtual cu date despre pensii și bilete de tratament. Printr-un singur click, aceștia vor putea vedea și veniturile pe care le încasează, prin aplicația E-talon.
"Talonul de pensie va avea o cu totul altă configurație și altă grafică și va fi furnizat fie printr-o aplicație, fie prin portal, astfel încât putem avea acces oricând la talonul de pensie în format digital. Deja acest proiect este în implementare. S-au achiziționat și echipamentele hardware, vorbim de serverele și licențele aferente", a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice.
Unii sunt încântați, în timp ce alții spun că nici acum nu primesc pensia pe card, ci tot prin poștaș.
Portalul va fi cu adevărat util celor aproape 8 milioane de angajați din România
- Cât costă să îţi cumperi un an de vechime în muncă în 2025. Stagiul de cotizare poate fi verificat online
- EXCLUSIV. Mica recalculare a pensiilor, aproape gata. Din aprilie, 1 milion de români primesc bani în plus
- CCR a amânat pentru a treia oară legea pensiilor militare de stat, contestată de Avocatul Poporului
- Tanczos Barna răspunde criticilor legate de bugetul de stat: "România nu are probleme de incapacitate de plată"
- Când intră pensiile pe card în februarie 2025
Prin intermediul aplicației, salariații vor putea vedea vechimea în muncă și contribuțiile plătite. Platforma va arăta și câți ani mai trebuie să contribuie pentru a îndeplini condițiile de pensionare. În plus, angajatul va putea face și o simulare a pensiei.
"Vorbim de un calcul estimativ al pensiei, pentru a oferi o predictibilitate celui care ia această decizie privind solicitarea unei categorii de pensie din sistemul public. Noii pensionari care intră în sistem vor avea aceste servicii digitale, iar lor li se aplică în principal aceste servicii noi pe care le punem la dispoziție", a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice.
Softul cu inteligență artificială va putea face și predicții pentru următorii 50 de ani cu privire la ratele natalității, mortalității, numărul de angajați și pensionari, cu o probabilitate de 99,9%. Astfel, Guvernul va ști ce decizii trebuie să ia pentru a menține sistemul public de pensii sustenabil.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰