Impozit progresiv pe venit şi TVA majorat pentru anumite produse. Guvernanţii au căzut de acord asupra modificării Codului Fiscal - surse
Coaliţia de guvernare s-ar fi decis asupra unor măsuri fiscale importante pentru milioane de români. Potrivit surselor Observator, oficialii au căzut de acord asupra impozitului pe venit progresiv, dar iau în calcul şi majorarea TVA pentru produsele care conţin zahăr. Nici acciza la alcool şi ţigări nu scapă de majorări, iar lista modificărilor nu se opreşte aici. Noile măsuri ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
De Redactia Observator la 15.06.2022, 23:20Modificarea Codului Fiscal este un subiect intens dezbătut în Guvern, iar potrivit surselor Observator membrii coaliţiei ar fi ajuns la un numitor comun cu privire la o parte dintre măsurile discutate. Un prim aspect important este reprezentat de impozitul pe venit, care ar urma să se stabilească în funcţie de veniturile românilor. Astfel, de la 1 ianuarie 2023, Guvernul ar putea stabili impozit zero pentru salariul minim pe economie, acesta crescând progresiv până la 10% pentru cei care câştigă lunar 4.500 de lei. De la acest prag în sus, impozitul ar fi unul fix, de 10%.
Impozit zero la salariul minim. Câţi bani ar câştiga românii
Drept exemplu, în cazul unei persoane care câştigă salariul minim pe economie, în prezent în valoare de 2.550 lei, impozitul de 0% ar însemna un câştig suplimentar net de 133 de lei. Specialiştii spun însă că ajutorul va fi insesizabil. "Impozitul pe venit este 6,5% din brut. Marea problemă sunt contribuţiile sociale de 35%. (…) Nu ajută foarte mult", crede Gabriel Biriş, consultant fiscal.
Majorarea TVA şi a accizelor la anumite produse
- Cine sunt românii care ar putea fi impozitaţi progresiv: "Nu trebuie să suferim noi, cei care câştigăm mai mult"
- Impozit redus, în funcţie de salariu sau numărul de copii. Câţi bani ar putea economisi românii - surse Observator
- Coaliţia vrea să finalizeze modificările aduse Codului Fiscal. PSD vrea ca taxa de solidaritate să aibă alt nume...
O altă măsură fiscală se referă la produsele care conţin zahăr. Coaliţia de guvernare ar fi căzut de acord asupra majorării TVA de la 9% la 19%, făcând astfel diferenţa între aceste alimente şi restul produselor alimentare. De altfel, nici acciza la alcool sau ţigări nu a scăpat din vizorul autorităţilor, prima fiind majorată la 20% (aproximativ 1 leu), în vreme ce a doua aduce scumpiri de circa 60 de bani. În schimb, şoferii ar putea scăpa, cel puţin temporar, de controversatele modificări din Codul Rutier.
Taxa de solidaritate rămâne un subiect deschis pe masa guvernanţilor. Toate măsurile fiscale vor fi discutate cu reprezentanţii mediului de afaceri, dar şi cu liderii de sindicat. Doar în urma acestor dezbateri vor putea fi adoptate, iar până atunci sunt posibile anumite modificări ale versiunii prezentate iniţial.