Antena Meniu Search
x

Video Guvernul pregăteşte operaţiunea "strâns bani la Buget": TVA mai mare pentru anumite produse şi impozit în funcţie de cât de scumpă e casa

În culisele puterii, în lipsă de bani, se caută soluţii şi taxele sunt în vizor. În Guvern se discută despre mărirea unor taxe locale, creşterea impozitului pentru casele scumpe, dar şi creşterea TVA la anumite produse. Informaţiile vin pe surse. În faţa microfoanelor însă, politicienii vorbesc deschis doar despre aşa-numite "optimizări" la Codul Fiscal

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 19.05.2022, 19:23

Vezi și

România e singura țară din Europa cu un decalaj imens în PIB – 27% venituri și 40% cheltuieli. Pentru a nu ne împrumuta în continuare, la dobânzi tot mai mari, guvernanţii caută să aducă mai mulţi bani la buget. Guvernul ia în calcul creşterea sau scăderea cotelor TVA, la anumite produse. În prezent, sunt aplicabile trei cote: 5%, 9% şi 19%. De exemplu, cota TVA la produsele bio este 5%, la alimentele de bază - 9%, iar la carburanţi - 19%. "Orice majorarea a cotei TVA va duce la scumpire, ceea ce este foarte greu suportabil pentru anumite categorii de populaţie. O creştere a punctului de TVA cu un procent ar putea să aducă undeva la un miliard 200 de milioane de euro la bugetul de stat", estimează Adrian Benţa, analist fiscal. Liderul PSD exclude însă orice creştere de TVA. "Dacă măreşti TVA-ul, măreşti inflaţia. Deci, nu se pune problema", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele social-democraţilor.

Creşterea taxelor şi impozitelor în România

O altă propunere se referă la creşterea impozitelor şi taxelor locale. Adică cele pe terenul deţinut sau pe mijloacele de transport. Marea schimbare ar fi legată însă de impozitarea locuinţelor, care se va face în funcţie de valoare. "Nu poţi să ai trei case la ţară, într-o comună, care fac cât o garsonieră la Bucureşti", spune Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. 

Există în continuare discuţii pe impozitul progresiv. PSD ar vrea să crească taxele pe salarii, dar şi să introducă o serie de deduceri pentru angajaţii cu copii sau pentru cei care cotizează facultativ la un sistem privat de pensii. PNL insistă pentru menţinerea cotei unice. "Cine câştigă mai mult deja plăteşte mai mult. România este una dintre ţările cu cele mai ridicate taxe pe muncă. Nu numai impozitul pe venit. Şi contribuţiile sociale sunt tot taxe. Undeva spre 45% din ce câştigă o persoană dă deja către stat", susţine Adrian Codîrlaşu, CFA România.

Pe acelaşi subiect

Măsurile sunt prezentate ca "optimizări fiscale". "Niciodată, în situaţii de criză, nu se majorează impozitele. Nu se pot majora nici în România", afirmă Marcel Ciolacu. Măsurile ar putea să îi vizeze şi pe cei aproape un milion de salariaţi din IT, construcţii şi agricultură, care acum nu plătesc impozit pe salarii. Aceştia ar urma să rămână gradual fără facilităţi fiscale, fiind şi o cerinţă inclusă în PNRR.  

Mai mulţi bani la buget. Care ar fi soluţia

Specialiştii spun că soluţia pentru a aduce mai mulţi bani la buget e îmbunătăţirea colectării taxelor și impozitelor. România se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană, cu o rată de 26%. În alte ţări din Europa depășesc 45%. În două săptămâni, Ministrul Finanţelor va prezenta o analiză privind modificarea Codului Fiscal. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Guvernul pregăteşte operaţiunea "strâns bani la Buget": TVA mai mare pentru anumite produse şi impozit în funcţie de cât de scumpă e casa