Instituţiile financiare nebancare şi băncile reprezintă 95 la sută din finanţarea României
Deşi economia are alocat doar un procent din atenţia publică, este singurul instrument prin care ţara se poate dezvolta, iar cetăţenii să rămână acasă. Un aspect pus în dezbatere de Florin Dănescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, în cadrul celei de-a 14-a ediţie a Conferinţei Naţionale.
De Redactia Observator la 16.11.2018, 09:58- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Deşi economia are alocat doar un procent din atenţia publică, este singurul instrument prin care ţara noastră se poate dezvolta, iar cetăţenii să rămână acasă. Un aspect pus în dezbatere de Florin Dănescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, în cadrul celei de-a 14-a ediţie a Conferinţei Naţionale. Evenimentul a reunit cele mai mari companii de leasing şi credit de consum din Romania, ai căror reprezentanţi au discutat despre provocările şi oportunităţile din industria leasingului şi a creditului de consum.
Una dintre marile provocări pentru Banca Naţională, în prezent, este să monitorizeze cât mai bine riscurile de pe piaţă. O spune clar economistul şef Valentin Lazea, care atrage atenţia asupra faptului că, fără o asumare a pierderilor atât din partea clienţilor, cât şi a firmelor pot apărea dezechilibre. Pe de altă parte, în România educaţia financiară abia acum începe să prindă contur. Iar responsabilitatea o poartă şi băncile.
Valentin Lazea, economistul şef al BNR: Deci de un an de zile, nu mai mult, un număr mic de bănci abia acum s-a trezit la realitate - că ar fi bine să îşi educe clienţii. Mă îndoiesc că, la nivelul IFN-urilor, această conştiinţă a ajuns deja.
Specialiştii din domeniul financiar spun că în România, economia nu are o voce şi că i se dedică doar 1% din atenţia publică, deşi este singurul instrument prin care putem să ne dezvoltăm.
Dan Armeanu, vicepreşedinte responsabil de pensii private în cadrul ASF: Au fost perioade în care economia creştea şi rata şomajului creştea şi ea sau economia nu producea locuri de muncă. În acest moment, economia creşte cu patru la sută şi produce şi locuri de muncă. Avem peste 100 de mii de locuri de muncă de la începutul anului.
Şi industria auto se află pe lista provocărilor pentru viitor. Poluarea, spun specialiştii, riscă să devină o problemă greu de gestionat.
Mircea Cotiga, preşedintele ALB: De ce văd eu o provocare piaţa de second? Pentru că trebuie să avem grijă o dată de zona de poluare, nu ne dorim şi nu cred că ne-am dori să devenim cimitirul Europei. Dacă ne uităm începând cu anul 2016, când s-a eliminat acea taxă de mediu, putem vedea că piaţa de second s-a dublat în România.
Membrii industriilor de leasing şi credit de consum din cadrul Asociaţiei Societăţilor Financiare, specialişti din domeniile financiar, juridic, logistic şi reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare au participat la cea de-a 14-a ediţie a Conferinţei Anuale a ALB România.