Investiţia de 1 milion de euro dintr-o comună din Gorj care stă cu lacătul pe uşă. Explicaţia primarului
O şcoală şi o grădiniţă moderne stau cu uşile închise într-o comună din Gorj. Sunt gata de câteva luni, au toate dotările necesare, dar copiii nu au acces în unităţile de învăţământ pentru că primăria nu a făcut recepţia. Spune că nu are bani pentru partea sa de cofinanţare şi nu ştie când ar putea să fie folosite cele două investiţii. Până atunci, copiii învaţă în două schimburi şi fac naveta în satul vecin.
De Diana Speretoiu la 22.10.2024, 17:52Şcoala Gimnazială din comuna Bălăneşti a fost modernizată cu bani europeni, dar stă cu lacătul pe uşă deşi lucrările s-au încheiat. Şcoala în care s-a investit aproape un milion de euro e gata de patru luni. Putea să primească elevii din această toamnă, dar nu a fost deschisă. Nefolosită este şi grădiniţa din imediata apropiere, care a costat 400.000 de euro.
Copiii merg la şcoală în satul vecin
Cei aproximativ 100 de copii din localitate au fost mutaţi în şcoala din satul vecin, unde fac ore în două schimburi. "Chiar dacă aici e şcoală dotată, e modernă, merg acolo. Sunt în două schimburi şi nici nu au timp de învăţat", spune un părinte.
Explicaţia este că primăria nu are bani pentru partea sa de cofinanţare: aproximativ 800.000 de lei, bani pe care i-a cerut acum şi de la Consiliul Judeţean, cât şi Prefecturii Gorj. "Nu am putut să facem recepţia deoarece nu am avut banii pentru cofinanţarea celor două investiţii. E păcat să ai o şcoală şi o grădiniţă nouă şi să stăm cu uşile închise", explică Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălăneşti.
Investiţii care riscă să devină muzeu
Nu este singura investiţie din comună care riscă să devină muzeu. Au început lucrările şi pentru o sală de sport. E singura din localitate şi ar fi trebuit să fie gata de trei ani, dar muncitorii au abandonat şantierul înainte de vreme. Lucrările se ridică la şase milioane de lei, de la Compania Naţională de Investiţii care a reziliat contractul cu fostul constructor, iar şantierul a rămas pustiu. Până când va fi gata, copiii din comună fac sport tot în curtea şcolii.
"E o situaţie complicată şi foarte neplăcută deoarece pe raza localităţii nu avem nici măcar un teren sintetic. Acum se face o expertiză tehnică a lucrării care durează o perioadă de timp", adaugă Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălăneşti. Autorităţile speră ca lucrările să fie reluate anul viitor.