Investiţii de 500 de milioane de euro în Gorj. Mii de locuri de muncă ar urma să fie înfiinţate prin proiecte din bani europeni
Peste 500 de milioane de euro, bani europeni, vor ajunge în județul Gorj pentru investiții care să devină alternativă pentru mineritul ce va fi închis, în câțiva ani. Ministrul Investițiilor a lansat în dezbatere publică Programul de Tranziție Justă care își propune să înființeze afaceri noi și câteva mii de locuri de muncă în locul celor care vor dispărea din carierele de cărbune și termocentrale.
De Diana Speretoiu la 28.04.2023, 08:55Şase județe sunt incluse în Programul de Tranziție Justă. În total, 2,5 miliarde de euro ar urma să se investească pentru ca aceste zone să găsească alternative mai "verzi" la producătorii de energie care poluează. Doar în Gorj, vorbim de peste 500 de milioane de euro.
Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor: România are în cadrul planului naţional de redresare şi rezilienţă, un buget însemnat pe care îl gestionează, de reformă şi investiţii. Respectiv, un buget de 29,2 miliarde euro, care se implementează în prezent.
Turismul este văzut ca alternativă la minerit
Programul de Tranziție Justă a fost lansat în dezbatere publică și, în curând, vor putea fi depuse primele proiecte. Turismul, de exemplu, este văzut ca alternativă la minerit.
- Se închid două grupuri pe cărbune de la Termocentralele Rovinari și Turceni, pentru banii din PNRR. Ce se...
- Criza energetică prelungeşte soarta mineritului. Termocentrala Rovinari a angajat peste o mie de oameni
- Odinioară bijuterie, azi ruină. Castelul din România care îşi va recăpăta strălucirea printr-un plan...
Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor: Banii pentru tranziţie sunt, exista deja în buget, noi în luna iunie ne-am propus să lansăm apelul de proiecte. Sarcina noastră este ca să încheiem contractele de finanţare până la sfârşitul anului acesta, 2023.
Până în 2032, energia pe cărbune va fi eliminată
Până în 2032, energia pe cărbune va fi eliminată, treptat. În locul ei, Complexul Energetic Oltenia se va orienta spre o energie mai puțin poluantă: prin fotovoltaice și centrale pe gaze. Schimbări vor fi şi în cazul celor 11.000 de salariaţi care există acum.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: 4.000 se duc la pensie. Aşa a fost programul. Avem un plan de restructurare aprobat, un plan care presupune investiţii de un miliard de euro în complexul Oltenia.
Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România.