Antena Meniu Search
x

Video Criza energetică prelungeşte soarta mineritului. Termocentrala Rovinari a angajat peste o mie de oameni

Când nu bate vântul şi nu e soare, cărbunele aprinde becul în mare parte din România. Criza energetică a amânat planul de închidere a mineritului. Aşa că, în loc să închidă centrale, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune turează toate motoarele. În plus, în loc de concedieri, a angajat peste o mie de oameni să scoată cât mai mult cărbune. Acum, termocentralele pe cărbune umplu golurile din Sistemul Energetic Naţional, asigurând chiar şi o treime din necesarul de energie electrică.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 23.11.2022, 08:54

Vezi și

La Rovinari e cea mai mare termocentrală pe bază de cărbune din România. 

Aurică Muncescu, Termocentrala Rovinari: Funcţionăm continuu şi funcţionăm chiar cu trei grupuri.

Planul de închidere a mineritului, amânat

În total, Complexul Energetic Oltenia a asigurat şi 27% din energia produsă în ţară, deşi planul era să închidă din capacităţi şi să reducă producţia. Cu acordul Comisiei Europene, România a reuşit să amâne restructurarea. În loc să concedieze, compania a angajat peste o mie de oameni. 

Pe acelaşi subiect

Emil Barbu, Termocentrala Rovinari: În funcţie de cererea din sistem şi de consum, se merge şi la capacitatea maximă. Centralele pe cărbune sunt de bază şi pe timp de vară, secetă şi anotimp friguros.

Daniel Burlan, preşedinte Directorat CE Oltenia: Cred că pe o perioadă încă mare de timp, cărbunele va asigura stabilitatea Sistemului Energetic Naţional. Este nevoie de energia pe cărbune atâta timp cât nu avem alte capacităţi care să funcţioneze în acelaşi regim.

Cel puţin pe hârtie, România şi-a asumat că 2032 va însemna sfârşitul mineritului, iar cărbunele va fi înlocuit cu energie de la soare şi centrale pe gaze. Opt parcuri fotovoltaice ar trebui să producă energie electrică în Gorj, peste doi ani. În plus, două grupuri pe gaze ar urma să intre în funcţiune din 2026. În total, investiţii de aproape 900 de milioane de euro

Până se vor vedea investiţiile şi în realitate, oamenii rămân sceptici. 

Aurora Dodescu, Termocentrala Rovinari: Fără cărbune şi fără acest complex, nu ştiu viitorul Gorjului cum va suna.

Rezervele de cărbune sunt suficiente pentru a trece iarna cu bine: peste 800 de mii de tone. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Criza energetică prelungeşte soarta mineritului. Termocentrala Rovinari a angajat peste o mie de oameni