Antena Meniu Search
x

Video Se închid două grupuri pe cărbune de la Termocentralele Rovinari și Turceni, pentru banii din PNRR. Ce se întâmplă cu angajații

Două grupuri pe cărbune de la Termocentralele Rovinari și Turceni vor fi închise. Guvernul a dat o Hotărâre prin care acestea vor fi trecute în conservare timp de trei ani, începând cu luna iunie. Dacă nu ar fi luat această decizie, România risca să piardă 700 de milioane de euro din PNRR, pentru că și-a asumat un program prin care să înlocuiască energia poluatoare cu una mai curată. În timp ce sindicaliștii din minerit spun că sunt în pericol trei mii de locuri de muncă, oficialii de la București transmit că salariații nu vor rămâne pe drumuri.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 16.03.2023, 07:42

Vezi și

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, chestionat despre ce înseamnă intrarea în conservare a grupurilor energetice de la Turceni şi Rovinari, că a fost necesară o hotărâre de Guvern care asigură funcţionarea până în luna iunie şi ulterior să intre în conservare. El a adăugat că pe cererea de plată numărul 2 din PNRR intră şi jaloanele de îndeplinire a planului de restructurare a CE Oltenia, de aceea a fost nevoie de astfel de măsuri, însă a asigurat că această companiei este şi aşa în deficit de personal şi prin urmare niciun angajat nu îşi va pierde slujba.

"Este vorba de două grupuri de la cele două centrale şi ele fac parte din planul de restructurare a Companiei Energetice Oltenia. În momentul în care a început criza energetică, odată cu punerea în aplicare a planului de restructurare, a fost nevoie să venim cu o hotărâre de Guvern şi să prelungim perioada de funcţionare a grupurilor pentru a putea să depăşim iarna 2022-2023 şi totodată să venim în sprijinul Republicii Moldova care a avut nevoie de energie electrică în luna decembrie a anului trecut şi România a asigurat 80% din necesar, din producţia proprie. Ca atare, în acest moment odată ce pe cererea de plată numărul 2 din PNRR intră şi jaloanele de îndeplinire a planului de restructurare a CE Oltenia, a fost nevoie să venim astăzi cu o decizie prin care hotărârea de Guvern care asigura funcţionarea celor două grupuri până în luna octombrie să îşi reducă timpul de funcţionare până în luna iunie şi ulterior să intre în conservare", a explicat Nicolae Ciucă, întrebat miercuri la Călăraşi ce înseamnă intrarea în conservare a grupurilor de la Turceni şi Rovinari şi ce se va întâmpla cu angajaţii de acolo. 

Ciucă promite că angajații de la Turceni și Rovinari nu vor fi dați afară

"Discuţiile pe care le-am avut şi rapoartele pe care le-am primit legat de ceea ce urmează să se întâmple cu angajaţii companiei a rezultat foarte clar că nu se pune problema ca oamenii să îşi piardă slujba. Vor rămâne în continuare angajaţi ai companiei pentru că se va face transferul către celelalte grupuri care funcţionează. Oricum la nivelul companiei este deficit de personal şi în felul acesta nimeni nu va rămâne fără slujbă. Ceea ce am analizat în şedinţa de astăzi a Guvernului şi am mai dat un termen pentru anumite clarificări este vorba de strategia pentru resursele neenergetice şi în felul acesta nu are legătură cu componenta energetică", a completat Ciucă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În cuplu, preferaţi să puneţi banii la comun sau aveţi cheltuieli separate?

Observator » Stiri economice » Se închid două grupuri pe cărbune de la Termocentralele Rovinari și Turceni, pentru banii din PNRR. Ce se întâmplă cu angajații