Judeţele unde se fac cele mai multe concedieri. Mii de angajaţi ar uma să-și piardă locul de muncă până în luna mai
2025 a început cu vești proaste pentru unii salariați. După ce, anul trecut, numărul concedierilor a crescut cu aproximativ 50%, şi anul acesta mii de angajați au fost anunțați că urmează să-și piardă locul de muncă.
De Alex Prunean la 25.02.2025, 09:39- SURSE: Toni Greblă va fi demis din funcția de președinte al AEP. Decizia luată de coaliție. DETALII la Observator 17:00
- Efectul Elon Musk și JD Vance la alegerile din Germania: se va repeta scenariul în România? Analist: "S-a mobilizat și electoratul din cealaltă tabără"
Cei mai afectați vor fi angajații din IT, industria auto și un șantier naval, domenii care trec printr-o perioadă critică, spun specialiștii.
3.000 de concedieri până în mai
Numai în luna ianuarie, peste 2.000 de angajați din aceste sectoare și-au pierdut locul de muncă, iar până în luna mai se estimează alte 3.000 de disponibilizări.
Cele mai afectate județe sunt Bacău, Iași și Dolj. Poate că vi se pare un număr mare, dar să știți că nu iese prea mult în evidență față de trendul anilor trecuți.
În 2023, din cele 10.000 de disponibilizări anunțate, 6.500 au fost deja efectuate, dar oficialii spun că nu întotdeauna cifrele sunt reale, pentru că, de cele mai multe ori, angajații își găsesc un alt loc de muncă cât timp sunt încă în preaviz la vechiul loc de muncă.
30.000 de locuri vacante așteaptă să fie ocupate
În anul 2024, într-adevăr, situația a fost mai dificilă. Au fost anunțate 16.000 de disponibilizări, dar, în cele din urmă, aproximativ 9.600 de persoane și-au pierdut locul de muncă. Există însă și o veste bună: peste 30.000 de locuri vacante sunt pe piața muncii și așteaptă să fie ocupate.