Legătura dintre Omicron şi preţul aurului. Temerile legate de pandemie influenţează investitorii
Preţurile aurului au scăzut luni cu mai mult de 1%, interesul pentru risc al investitorilor crescând odată cu atenuarea temerilor legate de varianta Omicron a coronavirusului, transmite Reuters.
De Redactia Observator la 04.01.2022, 09:22Aurul spot a scăzut cu 1,6% până la 1.799,39 dolari uncia, aceasta fiind cea mai mare scădere procentuală pe parcursul unei zile consemnată în mai mult de o lună. Contractele futures pentru aur din SUA au scăzut cu 1,6%, până la 1.799,00 dolari uncia, relatează news.ro.
Randamentele în creştere, un dolar mai puternic şi un sentiment de risc îmbunătăţit stimulează acţiunile, punând presiune pe piaţa aurului, a declarat Bob Haberkorn, analist principal la firma RJO Futures. Indicele american S&P 500 s-a apropiat luni de un nivel record, pieţele de acţiuni căutând să îşi extindă redresarea în noul an după şocul provocat de pandemie. Randamentele titlurilor ameridane de Trezorerie pe termen de zece ani, de referinţă, au crescut la un vârf al ultimelor şase săptămâni, atenuând atractivitatea aurului.
Investitorii, influenţaţi de COVID şi răspândirea variantei Omicron
În ciuda creşterii numărului de cazuri de coronavirus, numărul de decese şi spitalizări ale bolnavilor cu varianta Omicron este relativ scăzut, ceea ce a determinat multe guverne să nu impună restricţii. Haberkorn a spus că investitorii se aşteaptă ca noul val de infecţii cu coronavirus să fie temporar.
Dolarul a crescut faţă de un coş de valute importante, făcând aurul mai scump pentru cumpărătorii din străinătate, urmărind randamentele obligaţiunilor guvernamentale, pe măsură ce investitorii anticipează că Rezerva Federală din SUA va rămâne pe calea creşterii ratelor dobânzii în 2022.
Preţurile aurului au marcat în 2021 cea mai mare scădere anuală începând din 2015, încheind anul cu un declin de 3,6%. Analistul UBS Giovanni Staunovo a declarat că creşterea ratelor dobânzilor şi scăderea inflaţiei în SUA pe parcursul anului 2022 ar putea afecta aurul, prognozând un preţ de 1.650 de dolari uncia la sfârşitul anului.
Preţul aurului, sensibil la creşterea ratelor dobânzilor din SUA
Unii investitori văd aurul ca pe o acoperire împotriva inflaţiei mai mari, dar acest metal preţios este foarte sensibil la creşterea ratelor dobânzilor din SUA, care măresc costul de deţinere a aurului.
Argintul a scăzut cu 2%, până la 22,80 dolari uncia, platina a scăzut cu 1,4%, la 949,48 dolari uncia, iar paladiul a scăzut cu 3,2%, la 1.832,53 dolari uncia.