Antena Meniu Search
x

Video 2022 aduce creșteri de salarii, pensii și alocații, însă banii în plus vor fi înghiţiţi de scumpiri. ”Vom avea cele mai scumpe Sărbători de Paște din ultimii 20 de ani”

Una caldă, alta rece la început de an! 2022 le aduce românilor o creştere a salariului minim, a punctului de pensie şi a alocaţiilor. Dar creşterile vor fi înghiţite de facturile la electricitate şi de scumpirile la carburanţi şi băuturi alcoolice. Efectele se vor vedea curând şi în supermarketuri.

de Redactia Observator

la 01.01.2022, 19:48

Vezi și

138 de lei în plus la salariu. Atât vor primi cei peste 1,3 milioane de angajaţi plătiți cu salariul minim pe economie. Practic, în loc de 1.386 de lei, vor încasa 1.524 de lei.

”Dacă cresc salariile în aceeași măsura în care cresc și prețurile să zicem că e ok”

”Nu mă aștept să fie foarte mare câștigul. Dacă cresc prețurile, câștigul probabil nu se va simți”.

O veste bună primesc şi pensionarii. Punctul de pensie creşte de astăzi cu 10%, la 1.586 lei, iar indemnizaţia socială minimă se majorează la 1.000 lei.

Pe acelaşi subiect

Alocațiile vor ajunge la 243 de lei, pentru copiii între 2 și 18 ani

Şi alocaţiile cresc. Vor ajunge la 243 de lei în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani. Pentru cei sub 2 ani și în cazul copiilor cu dizabilităţi, alocațiile vor fi 600 de lei.

Adrian Mitroi, profesor de economie: ”Toate măririle acestea sunt aduceri la zi, parţial aduceri la zi, ele oricum trebuiau făcute din punct de vedere legal”.

Românii nu vor apuca să se bucure prea mult de bani, căci vor fi înghiţiţi de scumpiri. Deja la benzinării vedem primele majorări de preţ. Litrul de benzină este mai scump cu aproape 8 bani, iar cel de motorină cu 7 bani. Decizia Guvernului de a majora accizele se va simţi şi în supermarketuri.

Adrian Mitroi, profesor de economie: ”Mă aştept la o primăvară dificilă și din punctul de vedere al preţului alimentelor, așa că imaginea globală nu este foarte promiţătoare”.

Adrian Negrescu, consultant economic: ”Sărbatorile de Paste din acest punct de vedere vor fi cele mai scumpe din ultimii 20 ani”

Luna ianuarie vine şi cu utilităţi mai scumpe. Este data de la care se schimbă tarifele de serviciu universal pentru cei aproximativ 3,7 milioane de consumatori care nu au încheiat încă un contract pe piaţa liberă.

Adrian Vintilă, Asociaţia FEL România: ”În serviciul universal avem preţuri foarte mari, avem preţuri-record. Ba mai mult, vedem furnizori care nu își mai doresc să devină furnizori de ultimă instanță. De aici și prețurile foarte mari pe care le oferă”.

Facturi mai mari la energie din aprilie 2022

În funcţie de furnizor, tarifele cresc cu 50% sau chiar 90%. Partea bună e că până în aprilie nu vor plăti factura întreagă, pentru că intervin compensarea şi plafonarea.

Adrian Vintilă, Asociaţia FEL România: ”Această compensare și plafonare este o sabie cu două tăişuri. Începând cu 1 aprilie, poate veni ca un tăvălug asupra consumatorilor sau furnizorilor de energie electrică”.

Experţii îi sfătuiesc pe cei indecişi să analizeze toate ofertele din piaţă şi să treacă pe piaţa concurenţială. Avantajul ar fi că îşi pot negocia contractele şi obţine o ofertă mai bună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » 2022 aduce creșteri de salarii, pensii și alocații, însă banii în plus vor fi înghiţiţi de scumpiri. ”Vom avea cele mai scumpe Sărbători de Paște din ultimii 20 de ani”