Antena Meniu Search
x

Octavian Jurma avertizează: ”Valul 5 de Covid a sosit cu 2 săptămâni mai repede. Omicron va lovi în plin școlile noastre”

Redeschiderea școlilor imediat după sărbătorile de iarnă va fi un factor important în răspândirea variantei Omicron, crede epidemiologul Octavian Jurma, care avertizează într-un mesaj postat pe Facebook că ”Omicron va lovi în plin școlile noastre în urmatoarele 2 săptamani, înainte ca cei din guvern să apuce să își dea seama ce se întâmplă”.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 04.01.2022, 09:18

Elevi la ceremonia de deschidere a anului scolar 2021-2022, la o școală din Brașov
Octavian Jurma avertizează: ”Valul 5 de Covid a sosit cu 2 săptămâni mai repede. Omicron va lovi în plin școlile noastre” - Mediafax Foto / Alex Nicodim via Hepta

Medicul cercetător spune că înțelege tentația părinților de a amâna decizia de a-și vaccina copiii pentru ”încă o săptămână sau o lună, în speranța că nu va mai fi nevoie de o decizie”, însă atrage atenția că pandemia nu și-a amânat agenda și că valul 5 a sosit cu două săptămâni mai repede decât se așteptau analiștii.

”Pericolul este acum și Omicron va lovi în plin școlile noastre in urmatoarele 2 saptamani, înainte ca cei din guvern sa apuce sa isi dea seama ce se intampla. Ei așteaptă valul Omicron abia la mijlocul lunii, cum credeam si eu ca va veni. Valul 5 a sosit cu 2 saptamani mai repede. De ce sa amanam vaccinarea in speranta iluzorie ca infectarea va fi mai blândă decât vaccinul cu copiii noștri? Stim sigur de la cei pe care valul Omicron i-a lovit deja ca nu va fi mai blandă cu copii nostri, va fi mai aspra. Nu îi lăsam în clase pentru ca e frig și pot răci, dar îi lăsam în clase dacă e cald și pot face COVID-19”, a scris Octavian Jurma, pe Facebook. 

Varianta Omicron a Covid-19 a depășit recordurile pandemice de până acum

Medicul notează că valul 5 Omicron a debutat săptămâna trecută în forta, egaland sau depășind recorduri pandemice.

Pe acelaşi subiect

”In primul rand avem egalat recordul din valul 4-Delta pentru cea mai mare creștere saptamanala a numarului de cazuri (88% in saptamana S38 1319 septembrie). Diferența este ca acest record este înregistrat la debutul valului 5, în vreme ce la debutul valului 4 am avut o creștere de 40%.  (...) Dacă se păstreaza raportul de 1:2 intre valorile de luni și marti, înseamna că marti, 04 ianuarie 2022, am putea depași deja 3,000 de cazuri pe zi, cu aproape 2 saptamani mai repede decat cea mai optimista prognoza de din decembrie. Sa speram ca este un artefact de raportare, dar dacă depasim 3,000 de cazuri înseamnă ca și trendul de săptamana trecuta trebuie să ne îngrijoreze suplimentar. Saptamana trecuta maximul săptămânal nu a fost atins marți, cum se întâmplă de obicei, ci vineri (31 decembrie 2021) la o valoare cu 50% mai mare”, a scris Octavian Jurma. 

România ar putea reveni la 10.000 de cazuri Covid pe zi, din cauza variantei Omicron

Medicul mai spune că abia de săptămâna viitoare se va vedea impactul redeschiderii școlilor și e posibil ”să revenim în zona de 10.000 de cazuri pe zi înainte de 20 ianuarie”.

”Curba internarilor in spitale va fi vizibila insa doar cu 1-2 saptamani mai tarziu, asadar e nevoie sa fim rezervati cu aparenta ca si la noi valul Omicron produce mai putin spitalizari pana la finalul lunii ianuarie cand ma astept ca spitalele sa fie lovite de valul de imbolnaviri.

Aproape toate judetele din Romania au semne de crestere ale indicatorilor pe termen scurt si mediu acre se vor reflecat in incidenta oficiala tot in aceasta saptamana. Incidenta oficiala e calculata la 14 zile si se raporteaza cu 3 zile intarziere. In 3 zile Omicron poate dubla numarul de cazuri si ar trebuie sa trecem la raportarea imediata la 7 zile ca sa tinem pasul cu pandemia (evident nu se va intampla asta)”, scrie Octavin Jurma.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Octavian Jurma avertizează: ”Valul 5 de Covid a sosit cu 2 săptămâni mai repede. Omicron va lovi în plin școlile noastre”