Litoralul pentru toţi, fără personal. Hotelierii de la mare au cereri, dar nu şi angajaţi în extrasezon
La final de vară, litoralul arată bine. Sunt la fel de mulţi turişti ca şi-n plin sezon. Dar criza forţei de muncă ameninţă extrasezonul. Sezonierii - cei pe care cu greu i-au găsit hotelierii şi patronii de restaurant în această vară - vor pleca acasă peste câteva zile.
De Redactia Observator la 29.08.2018, 22:05La final de vară, litoralul arată bine. Sunt la fel de mulţi turişti ca şi-n plin sezon. Dar criza forţei de muncă ameninţă extrasezonul. Sezonierii - cei pe care cu greu i-au găsit hotelierii şi patronii de restaurant în această vară - vor pleca acasă peste câteva zile.
La un hotel din Mamaia, turiştii îşi petrec ultimele zile de vară la piscină. Şi-au cumpărat pachete all inclusive înainte de marile reduceri. Dacă ar fi venit însă cu o săptămână mai târziu, ar fi plătit 700 de lei de persoană, faţă de 1200 de lei.
De pe 2 septembrie, tarifele vor fi mai mici pe tot litoralul, chiar şi cu 70 la sută. În sud, de pildă, costurile vor porni de la 160 de lei pe noapte.
MORENA VOLCINSCHI, şef recepţie Hotel din Mamaia: Gradul de ocupare este deja de sută la sută. Turiştii pot achiziţiona ofertele speciale cu voucherele de vacanţă. În primul rând se pot bucura de regimul all inclusive, acesta va funcționa şi pe perioada ofertelor speciale.
Turiştii care vor ajunge, de exemplu, la mijlocul lunii septembrie nu ştiu ce terase şi restaurante vor mai găsi deschise. Şi asta pentru că mulţi dintre cei care au lucrat în lunile de vară îşi încheie contractele.
Dănuţ, şef de sală: În funcţie de numărul turiştilor şi de vreme putem sta până pe 12, 15, 17. Aşa stăm în fiecare an, până la jumătatea lui septembrie.
Cristian, şef de sală: Acum depinde şi de vreme, noi sperăm cât mai mulţi turişti, cu atât ţinem mai mult deschis.
Aproape toate hotelurile şi restaurantele de la malul mării s-au confruntat cu o criză de personal şi în plin sezon. Cea mai gravă, de altfel, din ultimii 28 de ani. Iar pentru extrasezon situaţia se anunţă şi mai complicată.
DRAGOS RĂDUCAN, vicepresedinte FPTR: Sunt multe hoteluri care nu au personal ca să mai poată să opereze în luna septembrie. Personalul este tânăr sunt elevi sau studenţi care pleacă la şcoală, deci sunt obligaţi să închidă în jurul datei de 1.
Cei care se ocupă de şezlongurile de pe plajă ar putea să îşi prelungească şederea. Iar odată cu programul Litoralul pentru toţi, vin şi ei cu oferte.
Răzvan, operator plajă: Dacă plouă trei patru zile la rând, s-a rupt tot filmul. Vor fi preţuri derizorii, aproape gratis, vom da şezlonguri unul îl plăteşti, stai pe trei.
În total, 54 de hoteluri din toate staţiunile de pe litoral s-au înscris în programul litoralul pentru toţi.