Lucrările la centrală termoelectrică de la Iernut au intrat în linie dreaptă
România trebuie să se adapteze la noile norme europene privind protecţia mediului din domeniul producerii energiei electrice. Şi trebuie să facă acest lucru în mai puţin de doi ani. Se pare că, de această dată, ţara noastră va reuşi să se încadreze în termen.
De Redactia Observator la 05.09.2018, 12:05România trebuie să se adapteze la noile norme europene privind protecţia mediului din domeniul producerii energiei electrice. Şi trebuie să facă acest lucru în mai puţin de doi ani. Se pare că, de această dată, ţara noastră va reuşi să se încadreze în termen. Lucrările la cea mai nouă centrală termoelectrică din ţară, cea de la Iernut, judeţul Mureş, au intrat în linie dreaptă. Iar o echipă a Observatorului a vizitat, în premieră, şantierul.
Construcţia noii centrale termoelectrice de la Iernut a început în 2017. Iar până în acest moment, peste un sfert din lucrări este gata.
Noua centrală va funcţiona pe baza unui ciclu combinat de gaze şi abur. În acest fel, consumul de combustibil, dar şi emisiile poluante vor scădea.
Centrala va fi gata în 2020, iar constructorul garantează că va funcţiona perfect cel puţin 30 de ani. Ea va prelua producţia de energie a vechii termocentrale electrice, care avea un randament scăzut.
Aportul noii centrale la sistemul naţional energetic va fi de aproximativ 4%, dar acest lucru nu va duce la o scădere a preţului. Cu toate acestea, când va fi gata, va contribui mult la producţia de energie termo-electrică din zona Ardealului.