Marea păcăleală cu deducerea lunară de 100 de lei din impozit pentru părinți. Românii rămân de fapt cu 10 lei și multe drumuri de făcut pentru a-i lua
În loc de sprijin pentru părinţi, o glumă proastă pe timpul şi nervii lor. Vorbim despre deducerea din impozitul pe venit, pe care trebuie s-o primească, din acest an, cei care au copii. Deşi mulţi credeau că suma e de 100 de lei lunar, de fapt, salariaţii rămân în mână cu doar 10 lei. Şi nu oricum, ci după ce sunt puşi pe drumuri şi depun mai multe documente justificative.
De Redactia Observator la 13.01.2023, 19:54Iniţial, modificarea din Codul Fiscal suna bine: părinții salariați vor primi o deducere de 100 de lei din impozitul pe venit lunar. Mulţi şi-au făcut deja speranţe.
"Statul vine şi spune că a alocat 25 de miliarde de lei, o sumă considerabilă. Se vede ca şi cum se scade din impozit 100 de lei per copil. Sună destul de bine", a spus Aida Chivu, specialist în resurse umane. În practică, însă, lucrurile nu stau deloc aşa. Explicaţiile sunt complicate, dar rezultatul e clar: deducerea ar fi de zece ori mai mică.
"Baza impozabilă se micşorează cu 100 de lei, înmulţit cu numărul de copii. Câştigul provine din diminuarea impozitului pe venit, care este de 10%. 10% aplicat la 100 de lei, înseamnă 10 lei. Se câştigă 10 lei de copil", a spus Dan Schwartz, analist economic.
Părinţii, puşi pe drumuri pentru 10 lei
- Părinții, obligați să plătească bani în plus pentru copiii înscriși la o formă de invătământ
- Despăgubiri de 30.000 de lei pentru o profesoară din Cluj, după o "glumă copilărească" făcută de doi elevi
- 3.000 de oameni au stat noaptea la coadă pentru alimente care ajungeau la doar 700. Când și-au dat seama, a...
"Oare ce eminenţă cenuşie de la nivelul Guvernului şi-a dorit să modifice Codul Fiscal pentru 10 lei pe lună, pentru un singur copil? Suma este derizorie. Un deţinut în ziua de astăzi primeşte mult mai mult pe zi, mâncare, decât şi-a dorit actualul Guvern să aloce copiilor", a spus Iulian Cristache, reprezentantul Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi. Câştigul îi va reveni doar unuia dintre părinţi şi nu se va acorda automat.
Pentru a primi cei 10 lei, părinţii sunt puşi pe drumuri. Trebuie ca, în primul rând, să vină la unitatea de învăţământ unde au copilul înscris. Şi de aici să ia o adeverinţă pe care, mai apoi, să o ducă angajatorului. În plus, e nevoie să completeze o declaraţie pe propria răspundere pentru a beneficia de deducerea de impozit.
"Înseamnă timp, energie consumată, venit cu dovada unei facturi de la grădiniţă sau de la şcoală. Pentru ce? Pentru 10 lei", a mai spus Aida Chivu. Deducerea de 10 lei se va acorda celor care au copii la creşă, grădiniţă sau şcoală.