Antena LIVE

Curs valutar

Mașina de război a lui Putin a ajutat industria rusă. Producţia militară a compensat din pagubele cauzate de sancțiunile occidentale

Mașina de război a lui Putin a ajutat industria rusă, relatează Bloomberg. În ciuda sancțiunilor producția industrială a Rusiei a rămas aproape constantă în 2022. În plus sectoarele militare au ajutat ca producția să crească şi în alte domenii.

De la 28.06.2024, 12:49
WhatsApp
Putin la uzina de stat Obukhov Getty Images

Creșterea producției militare ajută ca industria rusă să se menţină puternică, compensând o mare parte din pagubele cauzate de sancțiunile internaționale, dar şi alte consecințe ale invadării Ucrainei, potrivit Bloomberg. Producția industrială a încheiat anul 2022 cu o scădere de doar 0,6%, a raportat miercuri Rosstat, Serviciul Federal de Statistică. Rezultatul din decembrie a fost în scădere cu 4,3% față de anul anterior, când producția a crescut brusc.

"Producția industrială din 2022 s-a dovedit mai bună decât estimau previziunile din prima jumătate a anului și mai puternică decât în ​​crizele anterioare", a declarat Sofya Donets, economist la Renaissance Capital. "Cheltuielile guvernamentale au contribuit foarte mult, atât în ​​industria grea, cât și în industria ușoară."

Industria a fost una dintre cele mai rezistente părți ale economiei de la începutul războiului, pe fondul scăderii vânzărilor cu amănuntul și a contracției cu aproximativ 2%. Prețurile record la exporturile de energie - care nu au fost afectate de sancţiunile americane și europene decât la sfârșitul anului - și creșterea cheltuielilor guvernamentale au contribuit la izolarea daunelor economice.

"Războiul din Ucraina va împinge producția industrială în acest an și mai mult - cu 2% peste 2022 - dar cu un cost al scăderii nivelului de trai și al stagnării consumului", a estimat Alexander Isakov de la Bloomberg Economics. Președintele Vladimir Putin a apreciat luna trecută contribuția economică a industriei militare. "A început cu adevărat în ultimul an și continuă să se extindă", a spus el oficialilor. "Fabricile lucrează în mai multe schimburi, unele practic non-stop."

Pe acelaşi subiect

Rusia nu dezvăluie detalii despre producția legată de război, dar unele segmente ale datelor oficiale includ produse militare iar unele au avut creşteri puternice de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie. Producția de produse metalice finite, care ar include şi arme, bombe și muniție, a crescut cu 7% în 2022. Au înregistrat o creștere de 1,7% şi calculatoarele şi produsele electronice și optice, sector despre care economiștii spun că ar include şi piese pentru avioane, motoare de rachete, lunete optice și alte sisteme.

"Rusia a reușit să stabilezeze producția industrială oferind reduceri mari la petrol în loc să reducă producția, sporind producția de echipamente de apărare și investind masiv în rețeaua internă", a explicat Alexander Isakov, economist rus. Aceste rezultate sunt însă în contrast puternic cu scăderile din sectoarele civile majore. Industria auto a scăzut cu aproape 50%, în timp ce industria textilă și cea a lemnului au scăzut cu 10% sau mai mult, iar producția chimică a scăzut cu 4%.

Sunt şi industrii care au beneficiat de pe urma sancțiunilor și al altor restricții, stimulând producția locală, precum industria farmaceutică și cea tipografică. Economiștii Băncii Centrale au subliniat marți că producția este un punct luminos în 2023, dar au avertizat că o agravare a penuriei de forță de muncă ar putea să limiteze perspectivele de creștere în a doua jumătate a acestui an.

Raportul Băncii nu a menționat războiul din Ucraina, cei 300.000 de bărbaţi mobilizaţi pentru a lupta pe front sau cele 600.000 de persoane care au părăsit țara, ca fiind factori de contribuție la lipsa de muncitori, deși oficialii din industrie au făcut-o.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina sanctiuni occidentale
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025