Antena Meniu Search
x

Răsturnare de situaţie. Economia Rusiei ar urma să crească în ciuda sancţiunilor occidentale; risc de recesiune în UK. Explicaţia FMI

Răsturnare de situaţie în cazul economiei ruse, lovită de sancțiuni după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina. S-a dovedit a fi mult mai rezilientă decât se așteptau economiştii, arată noul raport al FMI publicat marţi. Culmea, experţii FMI prezic o recesiune economică în Marea Britanie, dar o creştere în Rusia. Economia rusă ar uma să se extindă cu 0,3% în 2023 și cu 2,1% în 2024.

de Redactia Observator

la 31.01.2023, 14:46

Răsturnare de situaţie. Economia rusă ar uma să crească în următorii 2 ani, în ciuda sancţiunilor occidentale
Vladimir Putin - Profimedia

Per total, Fondul Monetar Internaţional a îmbunătățit previziunile economice atât pentru economia globală, zona euro, cât şi pentru SUA, dar și Rusia pe fondul crizei energetice și a războiului din Ucraina

În cea mai recentă prognoză publicată marți, FMI subliniază rezistența și puterea de adaptarea a economiei din Zona Euro în contextul războiului din Ucraina, a crizei energetice și a inflației, dar avertizează că riscurile și incertitudinea rămân ridicate. Perspectiva unei recesiuni în zona euro se estompează. Economia Zonei Euro va crește cu 0,7% în acest an, față de 0,5% în prognoza anterioară,  și cu 1,6% în 2024.

Germania, motorul industrial al UE, ar urma să înregistreze o creștere timidă de doar 0,1%, dar considerabilă față de scăderea de 0,3% estimată în octombrie. Economia Franței este în cărţi să se extindă cu 0,7%, în timp ce în Italia creşterea ar fi de 0,6% în 2023.

Potrivit estimărilor FMI şi Rusia va înregistra o creștere uşoară de 0,3% în 2023, o îmbunătățire majoră față de contracția de 2,2% în 2022, şi cu mult peste scăderea de 2,3% estimată de FMI în luna octombrie.  

Pe acelaşi subiect

Estimările FMI pentru 2023:

SUA: +1,4%

Germania:+0,1%

Franța: +0,7%

Italia🇮: +0,6%

Japonia: +1,8%

Marea Britanie: -0,6%

China: +5,2%

India: +6,1%

Rusia: +0,3%

Brazilia: +1,2%

Mexic: +1,7%

Arabia Saudită: +2,6%

Nigeria: +3,2%

Africa de Sud: +1,2%

Economia rusă va crește în ciuda sancțiunilor

Cea mai abruptă îmbunătățire este estimată în cazul Rusiei, care, în ciuda numeroaselor sancțiuni occidentale, ar urma să facă un salt masiv în 2023 de la o scădere de 2,3% estimată în luna octombrie la o creştere de 0,3%. 

La nivelul actual al plafonului de preț impus de G7 petrolului rusesc, exporturile nu vor fi afectate în mod semnificativ, estimează FMI. FMI mai spune că Rusia îşi găsește noi clienți în afara Occidentului, redirecționând schimburile comerciale de la țările care au impus sancțiuni la cele nu au impus sancţiuni. Cheltuielile guvernamentale puternice pentru susținerea armatei și a războiului declanşat în Ucraina au contribuit şi ele la menținerea activității economice. 

Şi totuşi Rusia nu a scăpat de impactul sancțiunilor occidentale 

Cu toate astea unii economişti susţin că impactul sancțiunilor occidentale nu se materializează încă pe deplin.

"Economia rusă este destul de dependentă de bunurile provenite din țările occidentale. Pe măsură ce trece timpul ne așteptam ca impactul acestor sancțiuni să fie de fapt mai mare" , a spus pentru Euronews Petya Koeva Brooks, director adjunct al Departamentului de Cercetare al FMI.

"Dacă ne uităm pe termen mediu, în 2027, prestaţia economiei ruse ar uma să fie semnificativ sub ceea ce era estimat înainte de război. Ne așteptăm ca războiul să aibă un caracter foarte permanent și un impact considerabil asupra economiei ruse".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Răsturnare de situaţie. Economia Rusiei ar urma să crească în ciuda sancţiunilor occidentale; risc de recesiune în UK. Explicaţia FMI