Mere de cidru din Olanda, aclimatizate pentru a fi cultivate în România
Din cele 20 de soiuri de mere cultivate în România lipsesc cele din care se face cidru. Este un neajuns pe care mai marii din Agricultură încearcă să-l remedieze.
De Redactia Observator la 03.03.2019, 00:41Din cele 20 de soiuri de mere cultivate în România lipsesc cele din care se face cidru. Este un neajuns pe care mai marii din Agricultură încearcă să-l remedieze. Un soi olandez va fi aclimatizat într-o staţiune de cercetare din Argeş, în speranţa că pomicultorii îşi vor umple livezile cu astfel de meri. Oamenii nu sunt încântaţi: cred că se bea mai multă ţuică decât cidru la noi!
Pomicultorii români iau lecţii de la străini. Învaţă să îngrijească pomi care acum lipsesc în ţară- merii pentru cidru.
MIHAI COMAN, directorul Instittului de cercetare de la Mărăcineni: Nu ştim, încă, cum se comportă în România. Câte boli, ce boli, ce dăunători. acest program o să dureze şapte ani şi va fi coordonat de noi prin programul de cercetare genetică.
Dacă în urmă cu patru ani consumul de cidru la noi era aproape zero, între timp se vând aproximativ 20 de milioane de litri pe an. Ministerul Agriculturii ar vrea ca băutura să fie fabricată cu mere autohtone.
FLORICEL DIMA, Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii: Cercetarea trebuie să vină cu rezultate pe acest domeniu. Consider că poate să fie o viitoare nişă pe acest segment pomicol.
Proprietarii de livezi au o altă viziune.
ION VOICA, pomicultor: Românul nu bea cidru. Bea vin, bea ţuică, bea altceva.
Un cultivator de mere pentru cidru poate primi din partea statului o subvenţie de 342 de euro pe hectar. Nici asta nu-i convinge pe oameni
ION VOICA, pomicultor: 19 bani pe pe kilogram. Atât îţi dă fabrica. 19 bani te costă să le recoltezi. Şi ar trebui să nu le faci nimic, să le găseşti prin pădure şi să le recoltezi şi să le vinzi pe 19 bani.
DĂNUȚ TUTEALCĂ, pomicultor: Momentan mergem cu ce avem acum pe piaţă, cu ce am făcut noi, plantaţiile pe care le avem. Şi dacă ne convine această variantă, vom opta şi noi pentru ea.
În România, suprafaţa cultivată cu mere este de 55.000 de hectare. Livezile nu sunt răspândite uniform, ceea ce înseamnă că fiecare plantaţie are o dimensiune redusă şi o recoltă mică. În aceste condiţii, producătorii români nu pot concura la preţuri cu cei străini, care vând în cantităţi mari. Aşa se face că o treime din merele de pe piaţă sunt aduse din import.