Ministerul Agriculturii promite subvenții majorate pentru legumele din extrasezon
Vom mânca şi iarna legume româneşti, la fel ca-n toiul verii. Ministerul Agriculturii vrea să dubleze subvenţiile oferite agricultorilor, pentru cultivarea de roşii.
De Redactia Observator la 19.05.2019, 01:21Vom mânca şi iarna legume româneşti, la fel ca-n toiul verii. Ministerul Agriculturii vrea să dubleze subvenţiile oferite agricultorilor, pentru cultivarea de roşii. În plus, vor oferi sprijin şi pentru a încălzi serele cu vinete, castraveţi şi ardei. Cei care vor primi bani de la stat trebuie să scoată marfa pe piaţă în extrasezon. Atunci când magazinele şi pieţele sunt invadate de importuri.
În sera încălzită din comuna Limpeziş, Buzău, recolta de roșii este una frumoasă. Iar oamenii vând deja la preţuri ceva mai mici decât acum o săptămână. Dau kilogramul de roşii şi cu 15 lei.
Marfa este aşteptată în pieţe de clienţi, iar pentru producători este cea mai bună perioadă pentru a-şi acoperi o parte din costuri.
Agricultorii au primit promisiunea că de la bugetul de stat vor fi plătite în curând centrale termice, pentru ca tot mai multe sere să fie încălzite. Iar legumele să apară mai repede în pieţe şi magazine.
Ministerul Agriculturii a promis şi că va majora subvenţiile. Spre exemplu, pentru 1.000 de metri pătraţi cultivaţi cu tomate, ajutorul ar urma să crească anul viitor, de la 3000 de euro, la 6000 de euro.
Iar subvenţia pentru usturoi va creşte de la 1.000 de euro, la 3.000 de euro. Ar urma să fie spijiniţi şi cei care cultivă castraveţi, ardei şi vinete. Câte 1.000 de euro pentru fiecare hectar.
De altfel, mulţi fermieri spun că lucrează în familie. Pentru că în niciun an nu ştiu pe venituri se pot baza şi oricum angajaţii sunt greu de găsit.
Subvenţiile ar trebuie să ajute la creşterea producţiei de legume româneşti, dar şi să reducă din importuri. Tocmai de aceea o condiţie esenţială pentru a primi ajutoarele este aceea de a vinde marfa în extrasezon. Adică, atunci când piaţa de la noi este plină cu legume aduse de la străini.
Anul trecut, România a importat roşii, castraveţi, vinete şi ardei de aproape 200 de milioane de euro.
Până la data de 1 aprilie, în programul tomata s-au înscris 18.500 de fermier, iar pentru subvenţia pe usturoi 136 de fermieri, potrivit datelor Min. Agriculturii. Subveţionarea culturilor de castraveţi, vinete sau ardei, nu s-a concretizat până acum într-un act normativ. Sunt doar la stadiul de pomisiuni.