Modul în care poţi reduce costul facturilor chiar şi cu 40%. Soluţia practică găsită de administratorii unei şcoli din Timişoara
De la Timișoara, vin lecții de economie pe timp de vară, pentru facturi fără palpitații, la iarnă. O școală din oraș, pentru copii cu dizabilități si-a instalat un sistem de climatizare unic în unităţile de învăţământ din România, care ar putea reduce facturile chiar şi cu 40%. Şi Primăria vrea să plătească mai puţin. O primă soluţie stă în iluminatul stradal - în oraş vor fi instalate becuri de tehnologie LED.
De Iulia Pop la 16.08.2022, 18:05Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă "Constantin Pufan" din Timișoara e pregătit de iarnă. După experiența facturilor uriase de anul trecut, reprezentantii unitatii de invatamant au gasit solutii mai prietenoase cu bugetul lor, pe termen lung. Cele 78 de aparate compun sistemul cu pompă de căldură, ce asigură o performantă energetică și fiabilitate mult superioara centralei clasice pe gaz pe care au folosit-o iarna trecută.
Pregătiri pentru facturi mai mici se fac si pe străzile Timişoarei
Unităţile interioare au şi un sistem inovativ de purificare a aerului care are capacitatea să neutralizeze mucegaiurile, bacteriile, viruşii având certificare inclusiv pentru Sars Cov 2. "Prin aceste unităţi nu există riscul să rămânem vreodată fără climatizare sau încălzire, pentru că dacă una se strică, celelalte preiau activitatea celei defecte. Am avut la gaz factură şi de 44.000 de lei. Avem siguranţa că dacă vom folosi acest sistem pentru încălzire facturile vor scadea cu 30 – 40%", a declarat Laura Bălăngean – director CSEI "Constantin Pufan".
Pregatiri pentru facturi mai mici se fac si pe străzile Timişoarei. În prima fază, vo fi schimbate 550 de corpuri de ilumninat cu altele LED. Trecrea de la sistemul clasic de iluminat la cel bazat pe tehnologia led implica din start facturi mai mici cu 70%. Noile corpuri sunt controlate prin telegestiune, care implică pornirea, oprirea si reglarea intensitatii luminoase de la distanta. Si tot sistemul trimite notificări in timp real in cazul unei defectiuni, tocmai pentru ca echipele de mentenata sa intervina rapid si punctual.
"În total avem proiecte de modernizare a iluminatului public şi trecerea pe tehnologie LED de 26 de milioane de lei. Pentru noi, factura lunară de iluminat este cea mai mare parte din factura pe care o plătim pe electricitate, vorbim de 900.000 de lei în prezent, pe lună", a declarat Bogdan Marta – Primăria Timișoara. Pe langa o factura mai mică la energia electrică, noul sistem, care va avea la final 3000 de corpuri de iluminat led, e si prietenos cu mediul si implica o reducere a emisiei de CO2 de aproape 100 de tone.