Moment ”istoric” pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. A fost finalizată prima platformă de producţie din offshore-ul românesc în ultimii 30 de ani
Grup Servicii Petroliere (GSP) a anunţat miercuri că au fost finalizate lucrările de instalare la platforma ANA, "un moment istoric pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră", fiind prima platformă fixă de producţie instalată în offshore-ul românesc, în ultimii 30 de ani.
De Redactia Observator la 22.09.2021, 17:36"Lucrările de instalare la platforma ANA sunt finalizate. Momentul este istoric pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, fiind prima platformă fixă de producţie instalată în offshore-ul românesc, în ultimii 30 de ani. SP anunţă finalizarea instalării părţii superioare (Topside) a platformei ANA, la peste 120 de km în largul Mării Negre", a anunţat GSP, potrivit news.ro. Angrenajul, care cântăreşte peste 1.350 de tone, a fost fabricat în şantierul naval GSP Agigea şi instalat pe structura metalică fabricată şi instalată de GSP în această primăvară.
GSP: Dacă vrem să protejăm românii de creşteri de preţuri la energie, trebuie să investim în proiecte noi şi durabile
“Proiectul Midia Gas Development, alături de alte proiecte strategice pentru sistemul energetic românesc sunt soluţia reală şi, iată, realizabilă, la nevoia românilor de energie ieftină. Dacă vrem să protejăm românii de creşteri de preţuri la energie, trebuie să investim în proiecte noi şi durabile. Noi, GSP, am demonstrat că avem capacitatea şi capabilităţile să răspundem la orice provocare într-un proiect complex. Misiunea noastră în MGD continuă. Mai avem de lucru. Sperăm să începem în cel mai scurt timp forajul şi să definitivăm acest proiect integrat pe care ne-am angajat să-l ducem la bun sfârşit”, a declarat Gabriel Comănescu, preşedinte şi CEO Grup Servicii Petroliere.
Etapa de fabricaţie a topside-ului a capacitat resurse umane de ordinul sutelor, de la ingineri şi proiectanţi şi până la sudori, lăcătuşi şi electricieni. "Specialiştii şi experţii GSP au lucrat, în condiţii deosebite, în largul Mării Negre, pentru a finaliza instalarea platformei. Raportul de siguranţă al lucrărilor este impecabil. Am reuşit să finalizăm încă o etapă grea din proiectul MGD fără nici un incident", a adăugat el. Partea superioară a platformei (topside) dispune de trei punţi şi un heliport. Misiunea GSP a fost să instaleze topside-ul, la aproximativ 11 metri deasupra nivelului mării, pe structura metalică (jacket) montată şi fixată de companie în acest an.
- Schema pentru subvenţionarea scumpirilor la energie va costa statul peste 1 miliard lei. Cum se doreşte recuperarea...
- Romgaz a dublat prețul gazelor pentru Elcen. Costul gigacaloriei ar ajunge la 590 de lei. Majorarea subvenției, la...
- Agenția Internațională pentru Energie solicită Rusiei să majoreze livrările de gaze către Europa pentru a...
Midia Gas Development este un proiect de magnitudine pentru România, dezvoltat de către Black Sea Oil and Gas (BSOG), parte a grupului american The Carlyle Group şi construit, în sistem integrat, de către Grup Servicii Petroliere (GSP). Grup Servicii Petroliere este constructorul principal al acestui prim proiect de dezvoltare pentru extracţia de hidrocarburi noi din zona românească a Mării Negre. Toate etapele, de la design şi proiectare, fabricaţie, transport şi până la instalarea efectivă a platformei sunt efectuate, în sistem integrat, de către GSP.
Grup Servicii Petroliere este lider regional în sectorul de servicii integrate offshore pentru industria de petrol şi gaze. Compania operează o flotă extinsă şi diversificată de platforme mobile de foraj offshore, nave multifuncţionale de asistenţă şi aprovizionare offshore, nave pentru construcţii marine, instalare conducte submarine. Compania deţine şi operează cea mai puternică macara plutitoare din bazinul Mării Negre, GSP Neptun, cu o capacitate de 1.800 de tone.
Echipele GSP au fabricat, transportat, construit şi instalat cel mai mare jacket cu topside din Marea Neagră, la Akcakoca în offshore-ul turcesc. În 18 ani de existenţă, compania a livrat peste 65 de proiecte foraj petrolier marin în întreaga lume, a construit şi instalat sute de km de conducte submarine şi a gestionat proiecte complexe, integrate de la etapa de proiectare şi inginerie, până la fabricaţie, logistică, construcţii, instalare şi chiar dezafectare. Pentru grupul GSP lucrează peste 2.600 de experţi şi specialişti din întreaga lume.