Antena Meniu Search
x

Romgaz a dublat prețul gazelor pentru Elcen. Costul gigacaloriei ar ajunge la 590 de lei. Majorarea subvenției, la pixul lui Nicușor Dan

Romgaz va livra către centralele din București gaze la un preț dublu față de cel actual, în contextul în care cotația gazului pe piețe a explodat, scrie economica.net.

de Redactia Observator

la 22.09.2021, 11:27

Romgaz a dublat prețul gazelor pentru Elcen. Costul gigacaloriei ar ajunge la 590 de lei. Majorarea subvenției, la pixul lui Nicușor Dan
Calorifer - Shutterstock

Romgaz, cel mai mare producător de gaze al țării și Electrocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică și termică al Bucureștiului, au negociat prețul gazului pentru următorul an, care începe de la 1 octombrie. Romgaz a fost de acord să livreze gaze către centralele electrotermice ale Elcen la prețul de 151 lei/MWh, potrivit www.economica.net.

Costul de producție al gigacaloriei ar crește cu circa 60%, iar prețul plătit de populație s-ar majora  cu 20%. În aceste condiții primarul Capitalei, Nicușor Dan, trebuie să decidă dacă va majora subvenția, pe care nu o poate plăti la timp nici la nivelul ei actual, fără mărire, sau va accepta scumpirea apei calde și căldurii pentru bucureștenii racordați la termoficare.

Cele patru centrale din București, CET Vest, Sud, Progresu și Grozăvești, primesc gaze de la Romgaz pentru energia electrică și termică, cea din urmă livrată către Termoenergetica (fosta RADET), firmă a Primăriei. După această scumpire, Termoenergetica va plăti aproximativ 329 de lei/Gcal. La acesta se adaugă costul de transport și distribuție prin rețea.

Prețul final al gigacaloriei are ajunge la 590 de lei în București, față de 490 de lei, cât este în prezent. Cu toate acestea, în prezent bucureștenii plătesc un preț de doar 163 de lei/Gcal, puternic subvenționat de Primărie. Rămâne de văzut daă Nicușor Dan va decide să majoreze subvenția sau va crește prețul plătit de populație. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Romgaz a dublat prețul gazelor pentru Elcen. Costul gigacaloriei ar ajunge la 590 de lei. Majorarea subvenției, la pixul lui Nicușor Dan