"Nu muncitorii români sunt cei care trebuie pedepsiţi!" Mii de angajaţi ai TMK Artrom sunt neplătiţi, pentru că firma are acţionariat rusesc
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a solicitat Guvernului să găsească rapid o soluţie pentru situaţia firmei TMK Artrom din Olt, după ce sancţiunile internaţionale la adresa Rusiei au afectat nu doar producţia companiei cu acţionariat rusesc, ci şi mii de angajaţi români.
De Redactia Observator la 22.03.2022, 11:10Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut, marţi, Guvernului, să să clarifice legal şi rapid situaţia firmei TMK Artrom din Olt, unde angajaţii sunt afectaţi de sancţiunile impuse de statul român Federaţiei Ruse.
Potrivit lui Ciolacu, sancţiunile internaţionale la adresa Rusiei sunt absolut necesare, dar nicio ţară europeană nu a sancţionat angajaţii companiilor producătoare şi precizează că aprobarea unei Ordonanţe de urgenţă din partea Executivului pentru rezolvarea situaţiei de la TMK ar clarifica şi alte cazuri similare.
Liderul PSD afirmă că sancţiunile internaţionale la adresa Rusiei sunt absolut necesare, iar ”tăierea surselor de bani pentru oligarhii lui Putin este obligatorie”.
”Niciun leu, niciun euro nu trebuie să finanţeze războiul lui Putin! Dar nicio ţară europeană nu a sancţionat angajaţii companiilor producătoare care au reprezentare în mai multe state, cum sunt, de exemplu, cei 2.500 de angajaţi români ai TMK Artrom din Slatina, în cazul cărora, de mai bine de două săptămâni, nu s-a găsit nicio soluţie! Oamenii nu sunt plătiţi, producţia stagnează şi toate contractele de care depind companii importante din industria românească au ajuns sub un mare semn de întrebare”, spune preşedintele PSD.
- Zelenski cere UE să înceteze orice comerţ cu Moscova: ''Nu mai sponsorizaţi armele de război ale Rusiei''
- Riscăm cea mai mare criză de petrol din ultimele decenii, avertizează IEA
- Sancțiunile împotriva Rusiei ar putea duce la prăbușirea Stației Spațiale Internaționale, avertizează șeful...
- Statul român controlează firmele ruseşti. Românii sunt îndemnaţi să cumpere de la companii ucrainene
Locurile de muncă ale românilor, o prioritate
Marcel Ciolacu solicită Guvernului să clarifice legal şi rapid situaţia firmei TMK Artrom din judeţul Olt.
”Repet! NU muncitorii români sunt cei care trebuie pedepsiţi, ci trebuie stopat eventualul flux de bani către apropiaţii lui Putin. Pentru România sunt importanţi românii şi locurile de muncă, precum şi funcţionarea în continuare a economiei româneşti!
Mai mult, aprobarea unei Ordonanţe de urgenţă din partea Executivului pentru rezolvarea situaţiei de la TMK ar clarifica şi alte cazuri similare”, mai afirmă Ciolacu.
TMK-ARTROM Slatina este o companie din România specializată în producția de țevi din oțel fără sudură, situată în sudul României, în orașul Slatina. Compania produce conducte fără sudură pentru aplicații industriale, inclusiv pentru inginerie mecanică și pentru industria de automobile.
Efectele directe în economia românească
Oprirea activităţii de la TMK Artrom Slatina, producător de ţevi industriale cu acţionariat rusesc, are efecte directe în economia românească. Pentru zeci de companii, precum Nimet din industria ţevilor cromate, ASO Cromsteel din industria cilindrilor sau UPRUC Făgăraş, oprirea activităţii de la Slatina înseamnă o daună importantă în activitate.
„Această discuţie are loc în toată Europa. Trebuia gândit un mecanism ca Uniunea Europeană să aibă la dispoziţie nişte fonduri pentru compensarea pierderilor. Trebuie studiată cu foarte mare atenţie această problemă, pentru că ea ar putea însemna căderea multor sectoare şi apariţie de şomaj, iar acestea nu pot fi susţinute din resurse bugetare“, spune Mircea Coşea, profesor de economie, potrivit Mediafax.
TMK, prin diviziile de la Reşiţa şi Slatina, are în total 2.400 de angajaţi. Primii cinci clienţi ai TMK din România, în afară de Dacia, care are 13.700 de angajaţi, însumează afaceri de aproape 1 miliard de lei şi circa 1.600 de angajaţi.
Al doilea cel mai important client al TMK Artrom, Nimet, producător de ţevi cromate pentru camioane, excavatoare etc., spune că va fi nevoit să trimită acasă 3-400 de angajaţi, în cazul în care se sistează livrarea de materie primă de la TMK. Nimet face parte din grupul austriac Palfinger AG Austria, producător de macarale şi echipamente de ridicare. În România, ţevile produse de TMK Artrom la Slatina sunt prelucrate de Nimet la Târgovişte.