Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Statul român controlează firmele ruseşti. Românii sunt îndemnaţi să cumpere de la companii ucrainene

Au început controalele la firmele ruseşti de la noi din ţară. Asta după de autorităţile au cerut ca toate companiile care au capital rusesc să fie verificate, în aşa fel încât românii să nu finanţeze indirect războiul din Ucraina. Numai că şi statul român l-a finanţat până acum. Există, spre exemplu, sute de contracte încheiate cu o companie rusească furnizoare de carburant. În timp ce unii sunt verificaţi, alţii devin mai apreciaţi. Pe reţelele de socializare curg comentariile în care românii sunt îndemnaţi să cumpere de la companii ucrainene.  

de Mădălina Chiţac

la 28.02.2022 , 21:42

Inspectorii de la protecţia consumatorului au plecat în control fulger la un lanţ de magazine alimentare ruseşti din Capitală. 

Florin Cîţu, presedinte PNL: Este urgent ca Guvernul, sper că a și început acest lucru, dacă nu trebuie să înceapă urgent, analiza celor peste 600 de companii care sunt cu actionariat rusesc în România. Aceşti bani se duc catre oligarhi, oameni cu miliarde de euro. 

Verificări se fac şi la benzinăriile care au acţionariat rusesc, altfel principalii furnizori de carburanţi pentru instituţiile statului român. 

Vezi și

"Una dintre companiile ruseşti care furnizează carburant la noi în ţară are nu mai puţin de 314 staţii de alimentare. Au ajuns să cumpere carburant rusesc instituţii cheie: SPP, MApN sau IGSU. De-a lungul timpului, statul a încheiat sute de contracte cu această firmă şi a pompat sute de milioane de euro", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator. 

Pe acelaşi subiect

Dan Schwartz, analist fiscal: Probabil că preţul a fost cel care a contat. Condiţiile de livrare, de transport. Rusia nu e foarte departe de noi, aceste companii au rezerve în ţările limitrofe României. 

Întrebat de Observator despre aceste contracte, Ministrul de Interne anunţă că vor fi revizuite

Lucian Bode, ministrul de Interne: Categoric, ne vom conforma deciziilor luate la nivel european. Ţara noastră va transpune aceste decizii. Evident că orice astfel de contract la care faceţi referire şi este în categora celor care trebui sancţionate şi revizuite.

Oricum, o lege în acest sens, care să interzică afacerile ruseşti, nu există. 

Valentin Ionescu, Comisia de Prognoză: Avem nevoie de o legislaţie specifică cu privire la aplicarea de sancţiuni pentru asemenea situaţii. Să reglementam foarte clar modul în care se face un control, licentierea/suspendarea licientierilor, situaţia de punere sub sechestru. 

În schimb, firmele ucrainene se bucură de susţinere. Un astfel de business îl regăsim chiar în centrul vechi al capitalei. Aici s-a dechis, de un an, un local unde se vinde vişinată ucraineană. 

Doina Petrache, reprezentant local: Ne-au scris foarte mulţi.Îi îndemn să vină să guste pentru că e un produs interesant şi prin care putem să aflăm istoria acestei ţări. Fiecare sticlă, fiecare pahar, dacă vom cumpăra, vom susţine economia lor, care e devastată.

Războiul din Ucraina le-ar putea afecta acum şi lor aprovizionarea. 

Doina Petrache, reprezentant local: Mai avem ceva stocuri, dar încă nu ştim cum va fi în continuare. Totul depinde cum se termină conflictul.

Peste 1.000 de firme ucrainene sunt înregistrate în România. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Statul român controlează firmele ruseşti. Românii sunt îndemnaţi să cumpere de la companii ucrainene