O nouă bancă de stat pe piața din România. Ce rol va avea Banca de Investiţii şi Dezvoltare
Guvernul a aprobat astăzi înfiinţarea unei noi bănci de stat. Este vorba despre Banca de Investiţii şi Dezvoltare, destinată mediului de afaceri. Ministrul Finanţelor susţine că noua bancă va deveni un partener al tuturor firmelor românești și instituțiilor publice și private.
De Redactia Observator la 05.10.2022, 21:37Banca își va putea începe activitatea după emiterea unei decizii de autorizare din partea Comisiei
Europene în materie de ajutor de stat și după obținerea autorizației de funcționare emise de Banca
Națională a României, anunță cursdeguvernare.ro.
De ce s-a înființat Banca de Investiţii şi Dezvoltare
- BNR a majorat dobânda cheie la un nivel record pentru ultimii 12 ani. Cum afectează această decizie ratele pe care...
- Dobânda cheie a ajuns la un record al ultimilor 12 ani. BNR anunţă o încetinire puternică a creşterii economiei...
- Banca Mondială a crescut prognoza anuală de creștere economică a României în 2022. Estimările pentru 2023,...
BID va fi o instituție de credit deținută 100% de statul român, prin Ministerul Finanțelor (MF). Rolul acesteia este de instituție de dezvoltare. BID va deservi întreprinderile românești și alte entități aparținând sectorului public și privat din România, în scopul:
- susținerii finanțării de proiecte care contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării,
- creșterii competitivității, inovării și creșterii economice,
- creșterii absorbției fondurilor europene.
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a menţionat că banca va viza proiectele mari şi pe cele care au ca destinaţie economia de producţie. Banca trebuia să fie una "de dezvoltare, în adevăratul sens al cuvântului", a subliniat ministrul.
Ministrul Finanțelor susține că banca va fi înfiinţată "pe criterii de performanţă"
"Se face încă un pas important pentru diversificarea instrumentelor de finanţare ale economiei. Este un obiectiv pe care România şi l-a, cumva, programat, începând cu 2015, dar din păcate nu l-a realizat. Mai facem astăzi un pas important. Următorul pas va fi realizarea actului constitutiv şi numirea managementului acestei companii, acestei bănci. Important este să avem instrumente diversificate de finanţare, care să vină până la urmă pe o piaţă de capital şi financiară care trebuie să se îndrepte cu mai multă prioritate către economie, prin creşterea intermedierii financiare", a spus Câciu.
El a menţionat că banca va fi condusă de un consiliu de supraveghere format din şapte persoane şi un consiliu director alcătuit din trei persoane. Ministrul a subliniat că această bancă va fi înfiinţată "pe criterii de performanţă".
"Cei care vor face parte pentru primii doi ani din acest consiliu care va participa la operaţionalizarea băncii vor primi o sumă fixă şi o primă de succes. Practic, suma aceasta fixă nu va fi nivelul sistemului bancar, ci va fi una modică. Dar vor fi indicatori de performanţă, cu criterii, pe etape de îndeplinit, astfel încât cei care vor fi numiţi în acest consiliu să ştie că de fiecare dată vor fi monitorizaţi, astfel încât să avem banca operaţională în decurs de un an - un an şi jumătate", a mai spus el.
Ministrul a afirmat că apariţia unui nou actor în sistemul financiar este "foarte importantă", deoarece necesarul de finanţare la nivel economic este din ce în ce mai mare.