Paradox european: UE a dat mai mulţi bani Rusiei pentru energie decât Ucrainei ca ajutor financiar
Uniunea Europeană a cumpărat anul trecut combustibili fosili din Rusia în valoare de 22 de miliarde de euro, în timp ce ajutorul financiar oferit Ucrainei s-a ridicat la 19 miliarde de euro, potrivit unui raport publicat la împlinirea a trei ani de război. Deși UE a redus importurile directe de gaz rusesc prin conducte, dependența sa de combustibilii fosili din Rusia rămâne semnificativă, punând sub semnul întrebării eficiența sancțiunilor și angajamentul blocului comunitar față de sprijinirea Ucrainei.
De Georgiana Dulgheru la 24.02.2025, 15:00UE continuă să finanțeze indirect mașinăria de război a Rusiei, relatează The Guardian. În cel de-al treilea an al războiului, adincă în 2024, Uniunea Europeană a achiziționat petrol și gaze rusești în valoare de 21,9 miliarde de euro, conform estimărilor realizate de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA).Acest lucru s-a întâmplat în ciuda eforturilor blocului comunitar de a reduce dependența de combustibilii fosili rusești, care contribuie la finanțarea războiului lui Vladimir Putin.
Suma cheltuită de UE pentru importurile energetice depășește cu 39% fondurile alocate Ucrainei în 2024, care s-au ridicat la 18,7 miliarde de euro, conform datelor Institutului Kiel pentru Economia Mondială. Totuşi aceste date nu includ şi sprijinul militar, și umanitar oferit Kievului.
Petrolul și gazele susțin economia de război a Moscovei
"Achiziționarea de combustibili fosili din Rusia este, în esență, echivalentă cu oferirea de ajutor financiar Kremlinului și sprijinirea invaziei", a declarat Vaibhav Raghunandan, analist la CREA și coautor al raportului.
- Rusia nu va opri luptele în Ucraina până când nu obţine ce vrea la negocieri. Kremlinul acuză Europa că vrea...
- Președintele Lituaniei propune aderarea Ucrainei la UE la 1 ianuarie 2030
- Trei ani de război. Von der Leyen, la Kiev: "UE trebuie să accelereze livrarea de arme și muniții către Ucraina"
- Un tratat autentic de pace între Ucraina şi Rusia pare imposibil, spune Cristian Pîrvulescu: Kremlinul nu se va...
- UE deconectează 13 bănci rusești de la SWIFT și interzice importurile de aluminiu din Rusia. Ce conţine al...
- Elveţia ar putea trimte 200 de soldaţi în Ucraina: "Ne va lua între 9 şi 12 luni"
El a subliniat că această practică trebuie să înceteze imediat pentru a asigura nu doar viitorul Ucrainei, ci și securitatea energetică a Europei.
Veniturile Rusiei din combustibilii fosili se apropie de un trilion de euro
Potrivit raportului, în al treilea an al invaziei, Rusia a obținut 242 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili, iar veniturile totale din această sursă de la începutul războiului se apropie de un trilion de euro.
Rusia își asigură aproape jumătate din încasările la buget din sectorul petrolului și gazelor și a încercat să evite sancțiunile occidentale utilizând o "flotă din umbră” formată din petroliere vechi care nu sunt asigurate de marile companii din domeniu. Potrivit CREA, aceste nave transportă aproximativ o treime din exporturile de combustibili fosili.
UE a convenit asupra unor noi sancțiuni menite să vizeze această flotă, în cadrul celui de-al 16-lea pachet de măsuri restrictive impuse Rusiei de la începutul războiului.
Cum poate UE reduce veniturile Rusiei din energie
Cercetătorii CREA estimează că veniturile Rusiei din combustibili fosili ar putea scădea cu 20% dacă sancțiunile existente ar fi aplicate mai strict iar lacunele legislative ar fi eliminate.
Printre măsurile propuse se numără: eliminarea "lacunei de rafinare”, prin care țițeiul rusesc poate fi cumpărat de Europa după ce a fost procesat într-o altă țară, restricționarea fluxurilor de gaz prin conducta TurkStream, utilizată de Rusia pentru a exporta gaz către Europa, reducerea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia, care au crescut semnificativ de la începutul războiului.
Analistul energetic Jan-Eric Fähnrich de la Rystad Energy a subliniat că rolul GNL în aprovizionarea UE și a Marii Britanii a crescut dramatic, de la 81,3 milioane de tone în 2019 la 119 milioane de tone în 2022.